ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Òscar Casal, sobre la tragèdia a la Xina: "És un esport que està creixent molt ràpid i no podem oblidar que es practica a les muntanyes"

www.andorradifusio.ad

El món de les curses de muntanya ha quedat totalment impactat per la tràgica notícia d'aquest cap de setmana a la Xina. En una cursa van morir 21 corredors per hipotèrmia. Un fet que ha convidat a la reflexió entre els practicants del trail running.

Els fenòmens bruscs a les muntanyes també són molt presents al Pirineu o als Alps. L'accident a la Xina, amb 21 morts per hipotèrmia, en una ultramarató de 100 quilòmetres, ha convidat a la reflexió els nombrosos practicants d'aquest esport.

El corredor de la FAM, Òscar Casal, alerta que "és un esport jove però que està creixent molt ràpid i el que no podem oblidar és que es practica al medi natural al mig de les muntanyes i, si ens comparem amb elles, som molt petits". Recorda com fa uns anys a la Salomon UltraPirineu de Gabà va morir una dona "i va ser un punt d'inflexió".

La tràgica notícia de la Xina pot ajudar a conscienciar dels perills que en ocasions no tenim tan presents. "Em va impactar moltíssim. Potser s'han de portar una jaqueta més gruixuda i uns guants, sobretot si has de passar una nit a fora", diu Casal.

El meteoròleg d'RTVA,  Josep Tomàs, avisa que "a la muntanya els canvis són molt sobtats i no sempre es poden preveure del tot". "Cal anar preparat i, per tant, quan es fan curses de muntanya s'ha d'acudir als professionals, ja sigui des de l'àmbit estatal o el privat, però amb algú que doni suport a aquestes curses per garantir la seguretat".

Òscar Casal ha fet curses precisament a la Xina i recorda viure situacions preocupants que en aquell moment són anecdòtiques però que podrien derivar en una situació de risc: "Vaig sortir un dia com avui, amb sol i una temperatura agradable, i vaig arribar a un pas sota un pic i va començar a nevar. Em vaig posar un paravent, que poca cosa fa, i recordo estar gelat. Si et fas mal i t'has d'aturar, t'hi pots quedar".

La tragèdia de la Xina amb calamarsa i fort vent tindrà conseqüències globals i personals. A partir d'ara es tindrà més en compte que a la muntanya una peça d'abric mai sobra.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Anna Romagosa

 

Comparteix:

44.192.253.106