ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: l'escola de rugbi, un lloc on gaudir de l'esport i aprendre valors

www.andorradifusio.ad

Els futurs isards es comencen a formar a l'escola de rugbi de la Federació, una de les institucions més veteranes de l'esport del país, que enguany celebra els 40 anys. Al capdavant, hi ha, des de fa dues dècades, Philou Berdaguer.

La pandèmia no ha fet perdre alumnes a l'escola de rugbi de la Federació Andorrana, ans al contrari. Cada dimecres i dissabte es concentren al terreny de joc de l'Estadi Nacional uns 150 infants entre els 6 i els 14 anys. Al capdavant, hi trobem un dels entrenadors amb més experiència en categories de formació al país, Philou Berdaguer. Va arribar amb 26 anys procedent de Perpinyà, per jugar al VPC, i es va quedar.

"Tenia un diploma d'educador de França i entrenava categories cadet i júnior", recorda. L'oportunitat d'ocupar-s de l'escola va sorgir arran que la federació li proposés promocionar l'esport als centres escolars."Com m'agrada molt treballar amb nens vaig dir que sí i ja fa gairebé 20 anys que estic a l'escola de rugbi", explica.

Entre els alumnes, hi ha qui té vincles familiars amb aquest esport i d'altres que, arran d'haver jugat a l'escola, s'ha acabat apuntant. Alguns asseguren que van arribar obligats i ara estan encantats de jugar a rugbi.

Es reparteixen en quatre grups per categories d'edat. Els més petits aprenen a poc a poc els fonaments bàsics de l'esport i els més grans es preparen per ingressar al cadet del VPC Andorra. A l'escola, però, el més important és la formació en valors, que seran útils també en la vida adulta dels alumnes. Berdaguer apunta al "coratge, la convivència, el treball en equip, així com el respecte als companys, l'adversari i l'àrbritre".

El rugbi femení viu el millor moment i també ha crescut el nombre de jugadores apuntades a l'escola, tot i que encara estan molt per sota dels nois. Els alumnes, tant nens com nenes, diuen que "no s'ha de tenir por" perquè "tot es fa dins unes normes".

El bon treball de l'escola de rugbi s'ha vist reconegut amb la renovació de l'estrella concedida per la Federació Francesa de Rugbi. El repte és seguir creixent i transmetent valors a través de l'esport. 

Informa: Joan López
Imatges: Nil Forcada
Locució: Yasmina Canedo

 

Comparteix: