ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El 2020 registra els millors nivells de qualitat de l'aire per les restriccions de mobilitat arran de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Les restriccions de mobilitat han contribuït a millorar la qualitat acústica i de l'aire. L'aire en gran part del temps ha estat excel·lent però recordem episodis de pols africana que l'han empitjorat. Pel que fa al soroll, durant el confinament a Prat de la Creu els nivells acústics van baixar 2,5 decibels. Sembla poc, però per a l'oïda humana és assimilable a una nit abans de la pandèmia.

El 2020 passarà a la història per registrar els millors nivells de qualitat de l'aire. El 96% del temps aquesta ha estat excel·lent i bona. Les restriccions de mobilitat i la conseqüent disminució del trànsit hi ha contribuït.

Durant el confinament els nivells de diòxid de nitrogen, un del més presents, va baixar un 65%. Tanmateix hi ha hagut episodis d'empitjorament. La cap de la unitat del Medi Atmosfèric, Nerea Tekwani, apunta als "mesos de desembre a febrer", quan s'han registrat "bastants dies amb inversió tèrmica i calima, la pols provinent del nord d'Àfrica".

La disminució del trànsit també ha estat el factor determinant en la millora de la qualitat acústica, que en prop del 85% de les estacions ha estat excel·lent  o bona. Prat de la Creu, una de les vies més transitades, ha perdut 2,5 decibels en plena pandèmia. Segons explica la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, "es treballa amb una mitjana d'entre 66 i 69 decibels". "Durant el confinament el nivell mitjà de soroll era comparable al nivell que es registrava a la nit" abans que la població es tanqués a casa, ha afegit.

Per una vegada hem de parlar dels efectes beneficiosos que ens ha deixat aquesta pandèmia.

Informa: Rosa Albech

Comparteix:

3.235.184.215