El 2020 registra els millors nivells de qualitat de l'aire per les restriccions de mobilitat arran de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Les restriccions de mobilitat han contribuït a millorar la qualitat acústica i de l'aire. L'aire en gran part del temps ha estat excel·lent però recordem episodis de pols africana que l'han empitjorat. Pel que fa al soroll, durant el confinament a Prat de la Creu els nivells acústics van baixar 2,5 decibels. Sembla poc, però per a l'oïda humana és assimilable a una nit abans de la pandèmia.

El 2020 passarà a la història per registrar els millors nivells de qualitat de l'aire. El 96% del temps aquesta ha estat excel·lent i bona. Les restriccions de mobilitat i la conseqüent disminució del trànsit hi ha contribuït.

Durant el confinament els nivells de diòxid de nitrogen, un del més presents, va baixar un 65%. Tanmateix hi ha hagut episodis d'empitjorament. La cap de la unitat del Medi Atmosfèric, Nerea Tekwani, apunta als "mesos de desembre a febrer", quan s'han registrat "bastants dies amb inversió tèrmica i calima, la pols provinent del nord d'Àfrica".

La disminució del trànsit també ha estat el factor determinant en la millora de la qualitat acústica, que en prop del 85% de les estacions ha estat excel·lent  o bona. Prat de la Creu, una de les vies més transitades, ha perdut 2,5 decibels en plena pandèmia. Segons explica la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, "es treballa amb una mitjana d'entre 66 i 69 decibels". "Durant el confinament el nivell mitjà de soroll era comparable al nivell que es registrava a la nit" abans que la població es tanqués a casa, ha afegit.

Per una vegada hem de parlar dels efectes beneficiosos que ens ha deixat aquesta pandèmia.

Informa: Rosa Albech

Comparteix:

Les falles tornaran a rodar La pel·lícula de Dani de la Orden '42 segundos' es rodarà a Andorra