Uns 4.000 andorrans de més de 65 anys podrien estar en risc de fragilitat

www.andorradifusio.ad

Fins a 4.000 andorrans de més de 65 anys podrien estar en risc de fragilitat. A tots ells es dirigeix el projecte APTITUDE, que s'emmarca dins el programa POCTEFA de la Unió Europea. L'objectiu és actuar per a la prevenció transpirinenca de la dependència en les persones grans. Andorra hi participa juntament amb Occitània, a l'estat francès, i Catalunya i Navarra per part de l'estat espanyol.

Detectar aquelles persones grans autònomes i que estan sanes, però que comencen a tenir algun símptoma de fragilitat, com ara una debilitat muscular, una sensació subjectiva de cansament o errors de memòria. Això serà possible gràcies a una xarxa d'una seixantena de professionals del país de diversos àmbits, tots relacionats amb aquest col·lectiu d'edat. "La detecció la pot fer la metgessa de capçalera, la infermera del centre de salut... però està oberta al fet que pugui fer-la el treballador social, el farmacèutic que coneix aquesta persona de tota la vida i altres persones de l'àmbit social i sanitari, que siguin tots copartícips", creu la coordinadora de cronicitat del SAAS, Eva Heras.

Després, el que busca el projecte APTITUDE és ajudar-les a revertir aquesta situació incidint sobretot en l'exercici físic i l´alimentació. Una primera avaluació determinara si cal derivar el cas a l'hospital. Al cap de sis mesos es farà una segona revisió, per saber si la persona ha passat de ser fràgil a ser robusta. Des del SAAS es vol que sigui una marca de país. L'objectiu és "passar d'un país que no ha tingut gaire tradició de cooperar en projectes internacionals, almenys en l'àmbit de la salut, a fer un pas endavant per aprendre de les millors pràctiques del nostre entorn i estar situats en el mapa de tot allò que és capdavanter en el món sanitari", segons ha detallat el director general, Josep Maria Piqué.

El projecte, que disposa d'un pressupost de dos milions d´euros, va néixer a Tolosa de Llenguadoc i segueix les últimes recomanacions de l´Organització Mundial de la Salut. El proper 30 de novembre se celebrarà a Sant Julià de Lòria el segon “workshop” de la dependència, que aplegarà professionals de les tres regions que formen part del projecte.

Informa: Laura Massegú
Imatges: Vicente Bellot
Locució: Jordi Cama

Comparteix:

Cornella signa l'acord de l'OCDE per intercanviar informació país per país amb les autoritats competents Liberals reitera al Govern que aclareixi la suposada filtració de dades de BPA