ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Acord ferm amb la UE per a la transitòria de 30 anys pel tabac

www.andorradifusio.ad

La Unió Europea accepta la transitòria dels 30 anys per al tabac, un dels aspectes més polèmics de la negociació de l´acord d´associació. Andorra, per la seva banda, s´ha compromès a reforçar la lluita contra el contraban i a mantenir un diferencial de preu amb els estats veïns.

El cap negociador de la UE, Thomas Mayr-Harting , ha subratllat que és la transitòria més llarga que s´atorga. Andorra pot dir aquest divendres, per tant, que es tanca l'acord de lliure circulació de mercaderies amb la Unió Europea,

Els caps negociadors diuen haver entès les necessitats d'Andorra i que aquesta està en un procés de canvi econòmic, en el qual necessita diversificar i buscar noves solucions.

Andorra, per la seva banda, s'ha compromès a adherir-se al conveni internacional de lluita contra el tabac, a reforçar la lluita contra el contraban i a mantenir un diferencial de preus amb els estats veïns. Un acord que s'ha valorat molt positivament. La ministra d'Exteriors, Maria Ubach, ha declarat que "manté l'essència de l'acord duaner de 1990 i, de fet, podem dir que aquest acord de lliure circulació de mercaderies n'és una actualització".

Pel que fa a les negociacions de la lliure circulació de serveis i persones, els negociadors de la UE ja han avançat que es mostrarien favorables a transitòries i derogacions d´aspectes justificables i importants per al país.

El Govern ha agraït la comprensió i col·laboració del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker. Precisament amb l´objectiu de poder tancar la negociació sota el seu mandat, l´equip negociador accelerarà la feina tècnica per poder tenir-la a punt a final d´aquest any.

Roda de premsa completa sobre l'acord amb la UE per la lliure circulació de mercaderies:Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Enric Fernández

Comparteix: