ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les afeccions psicològiques derivades de la Covid-19 van a l'alça i sovint, amb el pes de l'estigma

www.andorradifusio.ad

A banda del virus, la pandèmia comporta afeccions psicològiques, com ara angoixa, ansietat, trastorns de comportament i, fins i tot, algun cas d'agorafòbia. Una quarantena de persones han entrat ja al programa d'atenció psicològica per la Covid.

Incertesa, estat d'alerta constant, culpa i por. Alguns sentiments intrínsecament relacionats amb la pandèmia que en ocasions poden derivar en problemes de salut mental, com ara quadres d'angoixa, ansietat i depressió. En els infants, trastorns de l'aprenentatge i del comportament.

Per atendre totes aquestes casuístiques, l'abril passat es va crear programa d'atenció psicològica en el marc de la Covid-19, que compta amb 18 professionals del Col·legi de Psicòlegs i que ha arribat a 40 adults i 4 menors.

Els perfils són variats, des de persones que ja patien algun tipus de trastorn, a població que mai abans havia requerit aquest servei. Tot i haver-hi joves, el gros es troba en persones de 30 a 50 anys, en especial dones. 

Un dels usuaris vol donar el seu testimoni per reivindicar la importància d'expressar-se amb llibertat i sense estigmes. "Vaig patir moments d'angoixa i ansietat, per tota la incertesa", relata, tot remarcant que moltes vegades això ve acompanyat de la incomprensió. 

Assegura que hi ha molta gent que ha passat el mateix i explica que ell va decidir demanar ajuda "perquè se m'ha fet una mica insostenible". 

La teràpia és personalitzada i segons els experts, el primer que cal és tenir una fotografia de la situació. La psicòloga clínica, Meritxell Camp, detalla que l'objectiu és que la persona entengui el què està passant i buscar eines per "resituar el panorama". 

Camp ha destacat que segurament augmentarà el nombre de persones amb problemes de salut mental relacionats amb la pandèmia, un escenari que és especialment preocupant en el cas del personal sanitari, que està esgotat.

Alguns professionals han acudit al programa, però es considera que són molts els que pateixen i, per donar-los aire, caldria molts més recursos, sobretot humans.

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Ricard Tenza-Andreij Cristancho-Desirée Sala 
Grafisme: Alberto Rodríguez

 

Comparteix: