ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Agents immobiliaris alerten de l'efecte rebot que provocaran els preus elevats de l'habitatge

www.andorradifusio.ad

Els elevats preus de l'habitatge poden fer morir d'èxit Andorra. És una opinió compartida per alguns agents immobiliaris consultats. Constaten que el gran nombre de residents d'alt poder adquisitiu ha fet créixer molt el sector. I algun aventura que hi ha una bombolla immobiliària que ja ha esclatat.

A Andorra hi ha més de 200 agents immobiliaris per a un país de 80.000 habitants. Asseguren que el negoci s'ha disparat, en bona part, per l'allau de residents que, sobretot, compren habitatges de luxe. I els preus també han crescut moltíssim, tant en el lloguer com en la venda.

Això ja va passar fa una dècada quan va esclatar la bombolla immobiliària. Ara la situació comença a assemblar-s'hi i provoca molts problemes a bona part de la població.

Un d'aquests agents immobiliaris és Higini Martínez-Illescas. Explica que "la diferència entre l'altre crisi que vam patir i aquesta que podríem patir és que ara mateix sí que hi ha molta gent que sí que està venint a Andorra a viure". Alerta que "potser Andorra morirà d'èxit perquè és molt petita i vulnerable. Si venen 3.000 o 4.000 persones que, a més, n'atreuen d'altres, tot el sector immobiliari queda afectat."

Àlex Navarro també és agent immobiliari i es pregunta "si és que volen depurar el tipus de gent que hi ha aquí". Planteja que "al final haurem de marxar tots cap a baix un altre cop perquè tots els que estem aixecant aquest país treballant veiem que no podem arribar a final de mes."

De fet, Navarro, que porta 25 anys en l'ofici, aventura que hi ha una bombolla immobiliària que ja ha arribat al seu punt més àlgid i ara ve la caiguda: "Crec que ja ha rebentat. És la llei del més fort". Avisa que "el problema després el tindran els que lloguen pisos cars, perquè tindran a la batllia un cúmul de gent que hauran de fer fora del pis perquè no paga. I d'això els propietaris no en són conscients. Ni els propietaris, ni els que provoquen aquest tipus de preus."

Aquests agents immobiliaris coincideixen a constatar que també ha influït l'encariment dels materials de la construcció provocat per la guerra a Ucraïna.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Pere Besolí-Albert Refart

Comparteix: