L'Aliança Andorrano-Francesa porta Marie Curie a les escoles

www.andorradifusio.ad

Pionera i apassionada. Els seus descobriments van portar a la primera màquina de rajos X per a diagnòstics mèdics i van iniciar un camí cap a la radioteràpia. Parlem de Marie Curie. L'Aliança Andorrano-Francesa li dedica un projecte pedagògic d'abast nacional.

De jove no la van deixar estudiar a la universitat ja que a Polònia, d'on era originària, les dones no hi tenien accés. Amb el temps, però, Marie Curie es convertiria en tota una pionera.

El seu treball va ser un pilar en el coneixement de la radioactivitat i la descoberta de dos nous elements de la taula periòdica: el radi i el poloni. Això li va valer un fet inèdit, dos premis Nobel, primer de Física i anys més tard de Química.

La professora de l'Aliança Andorrano-Francesa, Natalie Rahmstorf, recorda com "la posició de la dona en aquella època no era la de la dona d'avui dia". "Marie Curie és un personatge que tothom coneix i admira, tant pel seu treball com per la seva força, que la va fer arribar on va arribar".

Això és així fins al punt que va invertir tots els seus diners a fer arribar les màquines de rajos X a la primera línia de foc durant la Primera Guerra Mundial. Més d'un centenar d'ambulàncies equipades que van permetre més d'un milió de diagnòstics.

Diuen que la seva mort podria haver estat provocada per la radioactivitat, la mateixa que encara guarden les pàgines dels seus quaderns que es troben sota fortes mesures de seguretat per qüestions de salut.

Aquest dimecres l'Aliança Andorrano-Francesa ha presentat un projecte pedagògic que s'ha entregat a les escoles i que es complementarà amb un seguit de conferències, la primera, la setmana vinent a MoraBanc per parlar de dones que van fer història en la ciència.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ruben Calvo
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

Xabier Ajona: "Avui som Vallnord i part de Grandvalira, l'any vinent ja ho veurem" Acord entre Meritxell, Carlemany i el Fener per unificar l'eix comercial