ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

AMIDA demana a les empreses privades adaptar els espais i accessos a la diversitat funcional

www.andorradifusio.ad

L'Associació de Persones amb Diversitat Funcional (AMIDA) demana que l'empresa privada se sumi al disseny d'espais adaptats. Des de l'Institut Gutmann alerten que l'avenç de la medicina fa que cada vegada hi hagi més persones que sobreviuen a malalties però que conviuen amb una discapacitat la resta de la vida. Aquest dimarts a la jornada 'Ciutat amable' s'ha parlat dels reptes que cal afrontar perquè totes les persones puguin gaudir de l'entorn sense distincions.

Les societats del futur tenen un repte, crear entorns accessibles per al gran ventall de diversitat funcional que existeix. L'Institut Gutmann alerta que cada vegada hi ha més diversitat funcional resultat de malalties greus, com l'ictus, que actualment tenen un gran índex de recuperació. Avui dia suposen un 70% de les persones ateses a l'institut. 

Josep Maria Solé, membre del Patronat i del Consell Social de l'Institut Guttmann, incideix en què "hem d'aconseguir que la capacitat de supervivència de moltes situacions que abans suposaven la mort i les discapacitats de sempre no suposin viure de forma diferent ni participar de la societat de forma discriminatòria". I per aconseguir-ho, afegeix, "hem de lluitar".

La presidenta d'AMIDA, Agustina Grandvallet, ha dit que s'ha fet molt per la mobilitat i l'accessibilitat en espais públics però s'ha de continuar treballant per millorar senyalitzacions, accessos i entorns adaptats.

Aquest dimarts l'accent s'ha posat en el camp de l'empresa privada. Grandvaller denuncia que "ens trobem amb comerços que s'inauguren sense ser accessibles o que es reformen i no tenen en compte, per exemple, els lavabos adaptats".

La jornada 'Ciutat amable' organitzada per Autea i AMIDA ha aplegat aplegat professionals de diversos àmbits.

En la seva intervenció el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha destacat que ben aviat s'inaugurarà el tram de desviació de Sant Julià de Lòria i que es començarà a treballar en l'estudi per treure el trànsit del centre de la Massana que avui dia assumeix 15.000 vehicles diaris.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

3.214.184.223