Reportatge: "El salt del Fènix", parkour extrem a Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El "freeruner" Leo Urban ha aconseguit tot un rècord: el salt més llarg i perillós que s'ha fet fins al moment a Andorra i dels més espectaculars en el món del parkour. L'anomena "El salt del Fènix", i és que s'ha llançat des de la part superior d'aquest hotel d'Escaldes-Engordany. Les imatges, captades també per molts turistes que es van veure sorpresos per l'esdeveniment, són de vertigen.

És un salt que podria ser, realment, mortal. I és per això que cal una preparació física i mental. Urban la té, i és que porta anys dedicant-se al món del parkour, tant en entorns naturals -com pot ser Engolasters-, com a les ciutats. Al país ja són molts els qui el coneixen perquè l'han vist saltant per les teulades, en directe o a través del seu canal de YouTube.

El seu darrer rècord és haver saltat d'una banda a altra del carreró d'aquest hotel escaldenc. Un repte prou difícil a nivell de terra, però encara molt més complicat des de dalt de tot de l'edifici. Urban explica que és un salt per al qual s'ha estat preparant des de fa temps, que és força tècnic i per al qual s'ha estat mentalitzant. "Si ho pots fer a terra, es pot fer on sigui", diu. "El salt del Fènix el vaig descobrir fa un any, quan vaig veure que físicament era capaç de fer-lo però mentalnent em faltava molt. Van passar sis mesos fins que el vaig fer per primera vegada". 

Però la seva experiència no es limita tan sols a Andorra, i és que des de fa un temps pertany també al col·lectiu Parkour Hit the Road, una banda de "tracers" que han recorregut tot el continent per practicar la seva passió. És "un projecte que va néixer el 2010, jo no hi formava part però van passar per Andorra, ens vam fer molt amics i al 2011 vaig entrar al grup. Tots volíem viure del parkour", explica Leo Urban.

El parkour és una disciplina que causa moltíssima admiració, però també reticència. I és que alguns hi veuen una part delictiva: saltar propietats privades. Urban suma algunes denúncies a Andorra. Diu que no en té de cap altre país d'Europa, on també ha escalat per monuments i façanes. "Quan aquí salta un noi per les teulades ja sabem que sóc jo", però reconeix que a Andorra "és més complicat el tema de les denúncies i s'ha d'anar més en compte".

Per evitar això, una solució seria crear un "parkour park", com ho tenen altres ciutats europees. Es tracta d'una instal·lació esportiva, semblant a un "skate park", per tal de poder entrenar en un entorn controlat. "Els nens podrien aprendre parkour des de petits i minimitzant els riscos". explica. "En un futur, quan tingui alguna cosa més a aportar, veig possible que hi hagi una escola de parkour a Andorra", afegeix.

Sigui com sigui, l'essència del parkour continuarà sent superar tots els obstacles.

Informa: Rubén Carcellé       Imatge: Meri Bellosta/ Hit the Road

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.