14.000 quilos de tabac perduts pel fong que ha afectat la collita

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El fong que ha afectat la collita de tabac n'ha fet perdre uns 14.000 quilos. Així ho ha quantificat l'Associació de Pagesos i Ramaders, que continua a l'espera dels resultats de les analítiques. A més, les pedregades de l'estiu també han afectat un 29% de la collita, una part de la qual ja havia estat tocada pel fong. 

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma, ha definit amb contundència la collita de tabac d'aquest 2020. "Ha estat una anyada horrible".

En el moment de plantar van descobrir un fong que els matava la planta i que els va obligar a replantar. Fins a 230 parcel·les s'han declarat malaltes i una quarantena s'han hagut de fresar. Això significa que s'han perdut fins a 139.000 plantes, que equival a uns 14.000 quilos de tabac. El fons solidari del col·lectiu ho cobrirà. 

Coma ha explicat que s'assumiran les pèrdues de totes les plantacions que han tingut aquest problema de forma excepcional, ja que no estava contemplat al plec de condicions del fons. "Ho hem inclòs aquest any, i com que és un problema del col·lectiu, hem de donar resposta".

Les pluges de la primavera tampoc van ajudar. I l'últim han estat les pedregades de l'estiu, que han afectat un 29% de la collita. El peritatge posterior, però, ha determinat que l'afectació real ha estat del 15%. Un percentatge que en el cas d'Andorra la Vella s'eleva fins al 40%, essent una de les parròquies més danyades juntament amb Canillo i Sant Julià de Lòria.

Coma ha assenyalat que, comparada amb altres anys, la situació provocada per les pedregades no ha sigut "significativa ni excepcional". "S'han peritat 78 parcel·les, que en un any de pedregades és una xifra habitual, i s'ha donat com a dret de fresa un 2,78% de la collita", ha destacat.

L'Associació de Pagesos i Ramaders continua a l'espera dels resultats de les analítiques del fong, així com també dels protocols per tractar les terres i erradicar-lo. De moment, Coma no s'aventura a donar xifres de collita. Explica que seran molt variades perquè van reduir la quota de plantació per abaixar costos.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Desi Sala-Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.