El 42% de les persones grans avaluades a Sant Julià mostren risc de depressió, un 12% d'alteracions funcionals i un 3% de cognitives

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El SAAS ha presentat aquesta setmana els resultats preliminars de la prova pilot del programa Aptitude, el projecte que pretén actuar per a la prevenció de la dependència de la gent gran, que durant l'estiu s'ha impulsat a Sant Julià de Lòria. Es tracta de la segona prova que es desenvolupa al país, després de Canillo. S'han avaluat fins a 137 persones, que representen una edat mitjana de 77 anys. Aquestes són les dades.

Els resultats mostren com un 42% de les persones avaluades presenten risc de depressió i un 3% alguna alteració cognitiva clara. D'altra banda, una de cada deu ha mostrat símptomes de fragilitat en l'àmbit funcional. Les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19 és un dels factors que en molts casos ha agreujat encara més les situacions de fragilitat.

L'objectiu del programa és identificar persones fràgils i donar eines perquè puguin retornar a un bon estat de salut. El següent pas és informar de les intervencions pluridisciplinàries perquè l'usuari torni a una situació de robustesa.

La cap del Servei d'Envelliment i Salut del SAAS, Eva Heras, ha explicat que es treballa amb la Universitat Autònoma de Barcelona per detectar les persones fràgils i "proposar-los intervencions", que començaran la setmana que ve. El SAAS considera que cal analitzar la situació de totes les parròquies, ja que cadascuna té la seva idiosincràsia i necessiten intervencions diferents. Encara s'està estudiant quina serà la següent a ser examinada.

Informa: Agència ANA-Redacció
Imatge: Pere Besolí-Albert Refart-Arxiu RTVA
Locució: Laura Massegú

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.