L'Agència de Ciberseguretat centralitzarà els atacs i garantirà els serveis essencials

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'Agència de Ciberseguretat ha accelerat el treball amb empreses i institucions pel context geopolític actual. Aquest dijous presenta el llançament dels seus serveis que tenen com a objectiu garantir un primer i únic punt de contacte davant d'atacs i desenvolupar una xarxa de relació internacional per ser més eficients. També millorar el nivell de resiliència dels serveis essencials.

En el món ciber sempre estem exposats a possibles amenaces. Fins i tot a Andorra, que és un país petit amb dues fronteres controlades. Aquest ha estat el missatge que ha transmès el Govern en la presentació del llançament dels serveis de l'Agència Nacional de Ciberseguretat. Entre ells, el sistema d'alerta precoç.

Consisteix a monitoritzar vulnerabilitats que poden sorgir a nivell mundial i traslladar-les als responsables de seguretat de la informació de la gran majoria d'empreses que ofereixen serveis essencials. Per exemple, l'operador de telecomunicacions, d'energia i l'hospital. També aportarà altres beneficis:

"Establim un canal oficial i únic de contacte, no només en l'àmbit nacional sinó també internacional. L'Agència també té com a objectiu desenvolupar tota una xarxa de relacions amb altres agències i equips de resposta a incidents d'altres països que permeten col·laborar per tal de ser més eficients. A banda d'això, generar consciència al voltant de la ciberseguretat", no només entre els ciutadans, sinó entre empreses i infraestructures".
César Marquina, secretari d'Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics

Fa setmanes que s'ha accelerat el treball amb els afiliats davant un increment de l'activitat de hackers arran del conflicte a Ucraïna. Al Principat no hi ha perill però es vol ser prudent vist que als països veïns sí que s'ha notat.

També es monitoritzaran xarxes i webs que identifiquen paraules clau amb l'objectiu d'identificar possibles intents o voluntats d'atacar serveis, empreses i persones públiques del país.

És previst que l'agència compti amb un pressupost de mig milió d'euros anual i està oberta a tot el sector empresarial, administració pública i ciutadania.

La llei en matèria de ciberseguretat ja està a tràmit parlamentari. Establirà que l'agència acompanyi les empreses per garantir un cert grau de seguretat i resiliència del servei.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Anna Romagosa

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.