L'anàlisi: el teixit econòmic revifa i millora les dades prepandèmia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Després del sotrac de la pandèmia, el teixit empresarial ha fet un pas endavant i no només s'ha recuperat, sinó que ha superat les xifres del 2019. L'any passat van obrir més de 1.300 negocis nous. 

No només ha pogut aguantar amb certa solvència la pandèmia, sinó que ha aconseguit recuperar-se millor de l'esperat. El teixit empresarial ha tancat el 2021 amb 10.726 comerços a tot el país.

Són 783 més que l'any 2020 i són xifres superiors a abans de la crisi sanitària. Per fer-nos una idea, l'any passat es van crear 1.325 negocis, mentre que el 2019 només van obrir 888.  La directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Pilar Escaler, destaca el creixement d'empreses i les lleis que s'estan impulsant "per atreure altres activitats no relacionades amb el turisme que ajudin a diversificar".

En aquest sentit, les patronals han detectat un canvi de tendència en el model de negoci. Els establiments tradicionals han d'abaixar persiana i deixen pas al comerç en línia. Noves empreses i nous sectors que veuen en Andorra un bon lloc per posicionar-se en el món de la Blockchain, el Bitcoin i els e-Sports.

El gerent de la CEA, Iago Andreu, exposa que "en el comerç i l'hostaleria hi ha un fenomen de concentració en què empreses més grans absorbeixen empreses més petites". Assegura que "ja passava abans de la pandèmia i s'ha accelerat en l'últim any i mig". "Atreure activitats intangibles és el futur del nostre país, on hi ha més limitacions, per exemple, per a la fabricació", afegeix Escaler.

Com ja és habitual, Andorra la Vella és la parròquia on es van crear més empreses. La Massana i Escaldes-Engordany completen el podi. 

Informa: Òscar Serrano 
Imatges: Ricard Tenza -  Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.