Andorra destina en pensions un 3,6% respecte al PIB, una xifra molt baixa si s'equipara amb la d'altres estats europeus

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En la segona reunió de la comissió per a l'estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS, que ha tingut lloc aquest dimarts, un expert ha exposat que la despesa del Principat en pensions respecte al PIB és d'un 3,6%, molt baixa en comparació amb altres estats d'Europa. Un altre expert ha confirmat que les previsions són que el 2038 s'acabin els fons de reserva de jubilació.  

La despesa d'Andorra en pensions respecte al PIB és d'un 3,6%, la més baixa dels Estats europeus analitzats que extreuen una mitjana de l'11,8%. Així s'ha constatat en la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS.

El tècnic especialista designat pel grup parlamentari socialdemòcrata, Luis Vicente Recuenco, també ha valorat que la despesa social que es fa és baixa. En concret, un 8% respecte al PIB, i ha destacat la importància de la inclusió de la dona al món laboral per aconseguir més cotitzants. D'aquesta manera "l'estat recapta més ingressos i fa que els comptes estiguin més sanejats", ha apuntat Recuenco, afegint que "estem parlant de retorns de pràcticament un 60% de la inversió. De cada 100 euros invertits, 60 ho recuperen les administracions públiques a través de diferents impostos". 

També ha recalcat que invertir en les escoles bressol té un impacte molt important en la creació de llocs de treball, garanteixen la presència al mercat laboral dels pares i facilita l'augment de la taxa de fecunditat, en un moment en què la població envellida augmenta. 

A més, ha apuntat que generar llocs de feina per garantir el benestar de la gent gran dependent també seria cabdal, ja que permetria que les persones que desenvolupin treballs de cura, sovint dones que ho fan sense cobrar, segueixin cotitzant i no es trobin pensions tan reduïdes.

A la comissió també hi ha intervingut l'expert francès Guillaume Leroy, autor de la darrera radiografia de l'estat de les pensions de jubilació de la CASS, feta el 2018. L'expert ha confirmat que el 2037 o el 2038 s'esgotaran els fons de reserva, alhora que ha incidit que la pandèmia afectarà negativament en els sistemes de pensions de tots els països. 

Informa: Sergi Cano-Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho-Ricard Tenza

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.