Andorra, amb l'obligació de legislar la violència contra la dona

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra està obligada a fer una llei específica de la violència contra la dona, com estableix el conveni d´Istanbul, que va entrar en vigor el 2011. S´ha començat amb formacions a la justícia, on encara persisteixen molts estereotips masclistes, com ha confirmat la fiscalia espanyola. També s´ha subratllat que calen protocols clars a la policia i l´hospital perquè les víctimes se sentin acompanyades.

A Andorra cal molta formació en violència de gènere, ja que tot i que el conveni d´Istanbul va entrar en vigor el 2011, la llei sobre violència domèstica no va arribar fins al 2015. Una llei que tanmateix, cal modificar, com ha explicat la cap de la fiscalia espanyola contra la violència sobre la dona, Pilar Martín, que aquesta setmana ha fet un curs a jutges, fiscals i secretaris judicials. Sap que s'està en tràmits de canviar-la perquè "la llei del 2015 no parla de violència sobre la dona. si no de violència domèstica, en què tant l'home com la dona poden ser subjectes actius o passius, i el que exigeix el conveni d'Istanbul és una regulació expressa del que és la violència sobre la dona, que és aquella que es comet pel simple fet de ser dona o que l'afecta de manera desproporcionada".

Martín assegura que el ministeri d´Afers Socials i Justícia hi està treballant amb ganes, però que encara s'han de trencar postures sexistes i masclistes i sobretot donar credibilitat a la víctima. Considera que la formació de tots els operadors jurídics és bàsica perquè quan la víctima es decideix a denunciar, es trobi amb persones que saben de què està parlant.

Però no tan sols jurídics, també protocols clars a la policia i l'hospital. Martín indica que "la policia l'acompanya a l'hospital per a que sigui reconeguda, a l'hospital és atesa immediatament i l'experta en ginecologia avisa al metge forense per a que sigui una actuació conjunta i tingui valor judicial". A partir d'aquí "se li pren declaració i se l'acompanya a través de l'oficina d'atenció a la víctima per facilitar d'alguna manera el difícil pas que és denunciar una agressió sexual".

Martín ha reconegut que durant la formació va veure que encara estan presents els estereotips, cosa que també passa a Espanya, perquè es creu que s'ha aconseguit la igualtat, però la fiscal assegura que encara vivim en societats masclistes que valoren les conductes de diferent manera si les du a terme un home o una dona.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Sergi Linares

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.