Les associacions treballen en la modificació de la llei dels drets de les persones amb discapacitat que es vol entrar a tràmit a final d'any

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Diverses associacions estan treballant les seves propostes per modificar la llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat que es vol entrar a tràmit parlamentari al desembre. L'objectiu és harmonitzar la convenció de les Nacions Unides i assolir la inclusió en tots els nivells. Una de les prioritats és treballar per a l'accessibilitat i obtenir el dret a decidir.

L'Associació de Persones amb Diversitat Funcional (Amida) reclama revisar i actualitzar la llei d'accessibilitat que data de l'any 1995, segons apunta la seva presidenta, Agustina Grandvallet, i aposta per treballar en un disseny universal després que es qualifiqui el nivell d'accessibilitat al Principat. "El que demana la convenció és que s'ha de treballar a través del disseny universal, que és aquell que toca tota la discapacitat de la persona des que neix fins que deixa d'existir".

Demana vetllar per aconseguir-ho també en els edificis de nova construcció. L'Associació de Discapacitats Visuals i Auditius (Advaa) vol que es fixi una data concreta per refer la llei. Serà una de les propostes que farà l’entitat per incloure en la modificació de la llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat que es preveu entrar a tràmit parlamentari al desembre.

A més, sol·liciten que el text per garantir els drets de les persones amb discapacitat defineixi millor la visual i auditiva. El president de l'associació, Marc Latorre, remarca que cal una llei que "digui quina és la funció del tècnic de rehabilitació visual, el mediador comunicatiu i l'intèrpret de llengua de signes".  Aquesta última, apunta, ja està definida per llei a Espanya, però "aquí s'utilitza com a recurs sense ser recollit".

També inclouran qüestions en l'àmbit sanitari, laboral i educatiu. En aquest darrer cas, per exemple, que les ajudes tècniques per als alumnes amb discapacitat es puguin sol·licitar amb més marge per tal que el primer dia de curs ja es disposi del material necessari.

Els responsables de les associacions assenyalen que la situació ha millorat des de la ratificació de la convenció de les Nacions Unides, però que encara queda molt recorregut per fer. Sobretot, reivindiquen que es faci efectiu el dret a decidir de les persones amb discapacitat i se'ls reconegui com qualsevol altra persona davant la llei.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Albert Refart-Arxiu RTVA

 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.