Els bancs centrals de França i Espanya podrien gestionar les reserves financeres internacionals

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El compte de compensació que nodreixen comuns i Govern, els diners que l'executiu té en un compte a Washington de resultes de l'ingrés a l'FMI i part dels diners que té en bancs andorrans, es traslladaran a bancs forans constituint, així, reserves financeres internacionals. Eric Jover ha avançat que els podrien gestionar els bancs centrals de França o Espanya. Es dona compliment així a una de les recomanacions de l'FMI. 

El Govern ja treballa en la creació de reserves financeres internacionals per millorar la resiliència del país. És el que recomanava el Fons Monetari Internacional en el seu darrer informe: que el 12% del PIB del país, uns 300 milions d'euros, estigui en bancs internacionals per evitar mals majors en cas d'una crisi financera important. Una feina que el ministre de Finances diu que ja s'ha començat a fer.

S'ha acordat que la llei del pressupost del 2022 ja prevegi que els diners del compte de compensació creat el 2015, i que es nodreix d'aportacions tant de comuns com del Govern, es traslladi a un compte de fora.

També es traslladaran part dels diners que té avui el Govern en comptes andorrans fruit del sobreendeutament generat per fer front a la crisi sanitària. El Govern ha iniciat converses amb els banc centrals de França i Espanya perquè els gestionin. 

A aquests diners s'hi han de sumar els 100 milions d'euros que el Govern té en un banc a Washington, de resultes de l'ingrés a l'FMI. Jover ha precisat, però, que el compte de compensació que es va buidar per la Covid, s'anirà nodrint a poc a poc, ja que l'executiu no podrà fer-hi aportacions fins al 2023, vist la situació actual dels comptes. Llavors, l'aportació del Govern podria ser de 2 milions d'euros. 

Informa: Anna Pifarré 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.