Els celíacs han de filar prim per evitar intoxicacions quan van als restaurants, obligats a informar dels al·lèrgens

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Sortir a menjar a fora de casa té un risc per als celíacs, que sovint pateixen intoxicacions. Des de gener del 2019 els restaurants estan obligats a identificar els al·lèrgens a la carta. Salut, que l'any passat va rebre dues denúncies per reaccions al gluten, recomana no oferir el servei si no es tenen totes les garanties.
 

L'Associació de Celíacs constata que intoxicacions similars a les de la Martina són freqüents. Des del gener del 2019, els establiments de restauració han d'identificar si hi ha alguns dels 14 al·lèrgens classificats en els plats, entre els quals cereals que contenguin gluten. A més, Salut recomana que si el restaurant no disposa de totes les precaucions necessàries per servir una persona celíaca, que informi al client i eviti atendre'l, una prevenció que no sempre es fa.

El ministeri va rebre l'any passat dues denúncies relacionades amb reaccions adverses al gluten i està estudiant una proposta de sanció a un establiment. Tant el ministeri com ACEA reclamen que quan es detectin males praxis que es faci una denúncia.

El risc zero no existeix, però per demostrar que un establiment ofereix àpats sense gluten amb garanties, ACEA atorga un distintiu. De tot el Principat, només el tenen cinc negocis, un dels quals és Can Manel. El seu secret és reduir cada vegada més l'entrada de gluten a la cuina.

ACEA també demana que l'administració prevegi la possibilitat d'assumir part del sobrecost alimentari dels celíacs, tenint en compte que el preu dels productes sense gluten és més elevat.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Txema Galilea-Kevin Ribeiro-Desirée Sala 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.