El COEX incorpora un nou sistema de control i amplia les zones de tirs d'allau

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Abans que arribi la neu el COEX està posant a punt els dispositius de tir d'allau en què la neu pot afectar la carretera. Aquesta temporada les zones equipades amb aquest sistema creixen i s'incorpora una maleta de telecomunicacions per poder-los fer in situ.

Una explosió de gas que provoca una ona expansiva que fa baixar la neu és com veuríem un tir d'allau a l'hivern. Ara sense neu, tan sols se sent l'explosió i, de prop, es pot veure la deflagració.

Aquest dimecres hem estat a Arinsal on es prova un nou sistema per accionar aquests dispositius a través d'una maleta que en millora la gestió in situ.

El cap d'àrea del COEX, David Palmitjavila, explica que aquesta maleta "té una línia recta de comunicació que sempre funciona i és autònoma", mentre que sense aquesta eina es depèn "de la part de baix i quan fa mal temps les ones no passen bé i el senyal no arriba amb la qualitat que voldríem".

Aquest dimecres també proven "que els canons, als quals s'ha fet el manteniment a l'estiu i que ja estan carregats, funcionen correctament i estan preparats per a la temporada d'hivern".

A Andorra hi ha vint zones compromeses per allaus amb possible afectació a carretera que controla el COEX, vuit estan equipades amb barreres de protecció.

N'hi ha quatre que es controlen per explosió, una amb dinamita des d'helicòpter com la del baser dels Corts, i tres amb sistema Gàsex (barreja de propà amb oxigen): la de les Fonts, la de la Guardiola a Soldeu i aquest hivern entra en funcionament la de l'Hortell a Arcalís. 

Ens diuen que aquest serà un hivern moderat. Amb tot, el COEX ja està a punt i ens recorda que siguem prudents i comencem per equipar degudament els vehicles.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.