La Covid-19 deixa una economia malalta i no gaire optimista a curt termini

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Tres anys després de l'inici de la pandèmia, l'economia en continua patint les conseqüències. La guerra d'Ucraïna ha agreujat encara més la inestabilitat econòmica i fins i tot als especialistes els preocupa entrar en un estat que anomenen d'estagflació. 

La inflació, la pujada dels tipus d'interès i l'augment generalitzat dels preus són signes clars de la inestabilitat econòmica existent. Tot això ve derivat d'uns problemes econòmics anteriors a la Covid-19, però que aquesta va accentuar.

"La Covid el que va fer és trencar totes les cadenes de producció", assegura l'economista Antoni Bisbal. I afegeix: "N'estem sortint més difícilment del que s'havia previst", ja que quan pares les cadenes de producció durant tres messos "engegar-ho no és tan evident." Una crisi que ve provocada perquè "el món avui és molt global, i això afecta per un costat, i per l'altre."

La guerra d'Ucraïna ha agreujat la situació i ha provocat la pujada dels tipus d'interès. Tot i no crear un escenari gaire positiu, no es pot considerar encara una crisi perquè les economies continuen creixent. El gran problema ara és el que els economistes anomenen estagflació: inflació molt elevada i creixement econòmic molt baix. Un escenari que porta a "l'empobriment de la població", segons Bisbal.

No veuen una millora de l'escenari econòmic a curt termini, però tampoc creuen que les conseqüències econòmiques siguin com les de la crisi del 2008.

Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.