La crisi de la Covid-19 ha costat 300 milions d'euros, la majoria destinats als ajuts

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La crisi de la Covid ha costat 300 milions d'euros al Govern, que continuarà injectant diners sobretot a Salut. Així ho ha explicat el ministre de Finances, que assegura que la part més important se l'han endut les ajudes directes a persones i al teixit econòmic. La part sanitària entre CASS i SAAS ha representat 80 milions. 

Entre despeses directes i indirectes, el Govern ha destinat gairebé un pressupost sencer a la crisi sanitària. Més concretament, 300 milions d'euros.

Aquí s'hi sumen les suspensions temporals del contracte de treball, la implicació econòmica del Govern en els crèdits tous, la despesa sanitària i també la social. De fet, en aquest darrer apartat, el Govern hi ha destinat 5 milions d'euros més del que és habitual.

La gran majoria d'aquests 300 milions d'euros s'han destinat a ajudes econòmiques. Les suspensions temporals han costat uns 60 milions, als quals s'han de sumar els 130 dels crèdits tous.

A salut, i aquí el ministre de Finances hi engloba també la despesa de la CASS, s'hi han destinat 80 milions, 50 per a la seguretat social i 30 per al SAAS. Han sufragat, per exemple, l'increment de personal sanitari, així com les seves baixes, les vacunes o els tests.

Eric Jover ha afegit que són despeses, les sanitàries, que encara s'hauran d'allargar en el temps "per precaució". Addueix que s'han de mantenir "elements activats i unes previsions de despesa associades a possibles lleugers rebrots que podrien dificultar el nostre dia a dia". 

També ha indicat que la pandèmia va aturar les consultes no urgents al metge, que ara es recuperen i que doblen les que hi havia habitualment abans de la pandèmia.

Jover, que està acabant l'elaboració del pressupost per a l'any que ve, ha indicat que un dels ministeris que en sortirà més beneficiat serà el de Salut: "La crisi ens ha demostrat que tenir unes infraestructures sobredimensionades pel nostre país era una palanca molt important per donar un bon servei a la societat i hem de continuar en aquest sentit". 

Tot i no donar xifres concretes, també ha avançat que el que patirà una retallada important serà el d'Ordenament del Territori. 

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Andrej Cristancho 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.