El Consell d'Europa demana a Andorra dues accions prioritàries per lluitar contra el racisme i la discriminació

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Comissió europea contra el racisme i la intolerància demana a Andorra mesures addicionals per lluitar contra el racisme i la discriminació. En destaca dues: un òrgan nacional per combatre aquestes problemàtiques i introduir a la llei el principi de repartiment de la càrrega de la prova en les denúncies de discriminació. També reitera la petició d´alleugerir les exigències per accedir a la nacionalitat.

El cinquè informe de l´ECRI sobre Andorra, publicat aquest dimarts, veu amb satisfacció les diverses esmenes fetes al codi penal per combatre el racisme i la discriminació. També els programes educatius i les formacions professionals per conscienciar sobre aquestes problemàtiques. Tot i així, aquest organisme creat pel Consell d´Europa fa nou demandes i recomanacions al Principat, algunes de prioritàries.

En primer lloc demana la creació d’un organisme nacional especialitzat "per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intolerància, tant en el sector públic com en el sector privat". O bé que s'ampliïn les competències actuals del raonador del ciutadà per cobrir aquestes mancances.

La segona petició és la introducció en la legislació el principi de repartiment de la càrrega de la prova en les denúncies sobre discriminació presentades davant dels tribunals civils i administratius. És a dir, que la part acusada hagi de demostrar la seva innocència.

A banda d´aquestes dues prioritats, l´ECRI demana que s´enllesteixi i s´aprovi la llei d´igualtat "tan aviat com sigui possible". A més, reitera la petició de rebaixar a deu els anys de residència necessaris per obtenir el passaport i demana que es permeti la doble nacionalitat.

També es demana un reforç en la recopilació de dades relacionades amb els delictes racistes i els d´odi relacionats amb l´homofòbia i la transfòbia. En aquest sentit, recomana recollir dades sobre les persones LGBT a Andorra i fer enquestes sobre les discriminacions que pateix el col·lectiu.

Informa: Andrés González-Nandín

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.