El Govern i els comuns tanquen un preacord per les competències

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La proposta de reforma de les competències i transferències comunals podria quedar enllestida la setmana vinent. Així ho creu el Govern després de la reunió d´ahir amb els cònsols. La part de competències ha quedat enllestida i només falta tancar aspectes de les transferències. Acabada aquesta fase, l´acord es durà al Consell General perquè els grups parlamentaris participin en la reforma.

Després de dues hores de reunió, cònsols i Govern van deixar ahir enllestida la part de la reforma que correspon a les competències comunals. És a dir, s'ha acordat deixar escrit per llei i de forma clara quina administració fa què. Així ho ha confirmat el ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha indicat que la part de transferències està molt avançada i que "quedarà tancada la setmana vinent".

En la reunió de la setmana vinent es concretarà com s´ajusten els criteris per fer el repartiment de diners entre parròquies, més enllà de la població i el territori. El càlcul de la transferència també anirà vinculat al PIB. En aquest sentit, caldrà veure si s´accepta que hi hagi un període transitori per aplicar aquest nou criteri i si es tenen en compte d´altres aportacions que han fet els cònsols. Tot plegat pot fer que la reforma no s'enllesteixi fins al març. "Transferències ja en parlarem, no està tan avançat el tema", adverteix la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, per la seva banda, planteja que "no hem de fer documents perquè alguns guanyin i alguns perdin, les competències són les que són, només hem d'aclarrir de qui és cadascuna".

Un cop acabada la part de transferències, el Govern durà al Consell General aquest preacord amb els cònsols. L´objectiu és que els grups parlamentaris puguin fer les seves aportacions a la reforma a fi d´entrar un text a tràmit parlamentari abans de l´estiu. La voluntat de l´executiu és que la reforma estigui aprovada abans que acabi l´any. Cal recordar que DA necessitarà els vots dels liberals o del PS per poder aprovar la reforma.

Informa: Andrés González-Nandín

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.