El neuròleg Antoni Dávalos exposa com detectar els símptomes d'un ictus

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Un ictus arriba de manera sobtada i no fa mal però s'han de conèixer els símptomes. Una paràlisi del cos o l'afectació a la parla ens pot indicar que n'estem patint un. Si és el cas el temps es converetix en la clau per sortir-se'n i guanyar temps per la recuperació. Aquest dimecres el director clínic de l'hospital Germans Trias i gran neuròleg Antoni Dávalos ha estat a Andorra per parlar d'aquest trastorni els avenços en la matèria.

Jacqueline Pradère sap bé el valor que té el temps. Ella va patir un ictus i per això des de la fundació s'ha volgut fer tasca de divulgació sobre aquest episodi.

Un tic estrany al riure, afectació de la parla i paràlisi a una part del cos són alguns dels senyals que ens indiquen que podem estar patint un ictus. En aquest moment és vital anar a l´hospital on es farà un TAC al malalt per saber si l´ictus és per hemorràgia o coàgul. En aquest últim cas també serà important saber si la obstrucció és en una vena petita o una gran artèria ja que la falta d´oxigen al cervell pot causar greus lesions.

La trombectomia ha permès actuar ràpid en aquest sentit. Es tracta de la introducció d'un catèter per atrapar i desfer el coàgul, una tècnica que actualment només es fa a cinc hospitals de Barcelona i que fa que els pacients es recuperin amb més rapidesa.

Un 15% de la població que ha patit un ictus té lesions cerebrals anteriors, i és que pot ser que en alguna ocasió n´hagin passat de petits i no se n´hagin adonat. Amb tot cal tenir en compte quina és la població de risc: persones amb hipertensió, diabetis, colesterol i fumadors. Els estudis ara se centren en les arítmies.

Es preveu que una de cada sis persones pot patir un ictus.

Informa: Rosa Alberch Imatge: Robert Querol Locució: Montse Grau

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.