Els cònsols veuen indicis d'inconstitucionalitat en l'avantprojecte del Govern sobre les competències

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els cònsols creuen que la proposta del Govern per modificar la Llei de competències pot ser inconstitucional perquè introdueix la figura de la coordinació en matèries clarament comunals. A més, consideren que l'executiu va més enllà d'una reordenació competencial i planteja un canvi institucional que requereix un debat polític molt més profund i amb el qual els mandataris locals no estan d'acord.

Els cònsols de les set parròquies s'han mostrat contraris a la proposta del Govern de modificació de la Llei de competències. Consideren que la introducció del principi de coordinació pot ser inconstitucional perquè es toca matèries clarament comunals, com ara el cens electoral o poblacional, uns indicis que han quedat recollits en l'informe que ha fet l'assessor Miguel Ángel Aparicio.

El portaveu de la reunió de cònsols, Jordi Mas, ha assegurat que "les dificultats constitucionals són evidents en alguns aspectes, sobretot, en la introducció de la figura de la coordinació amb el Govern en moltes competències que avui estan determinades i definides com a competències dels comuns".

Els mandataris comunals també creuen que la proposta de reforma plantejada pel Govern és més de fons que de forma i dibuixa un sistema institucional nou. Mas ha argumentat que l'avantprojecte de l'executiu "va cap a un canvi de sistema i de model" i que "requereix un debat polític amb més profunditat". El portaveu de la reunió de cònsols va més enllà i diu que "potser caldria presentar-se a unes eleccions amb un programa polític que definís que hi ha un canvi de model".

Els set cònsols saben que la proposta pot tirar endavant al Consell General i han deixat clar que si s'aprova, no serà amb el seu suport. A més han assegurat que aniran, si cal, al Tribunal Constitucional. Tot i així, esperen que el Govern mantingui la voluntat expressada per Antoni Martí de negociar i d'arribar a acords. De moment, recolliran les seves impressions en una nota que li faran arribar properament.

Informa: Anna Alamán    Imatge: Cristina Jubete / Josep M. Garcia   Locució: Jordi Lorente

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.