L'epidèmia de la Covid-19 a Andorra ja suma 21 víctimes mortals

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Salut confirma la mort de 3 persones més per coronavirus; el total de decessos és doncs de 21. Actualment hi ha 526 contagiats amb 474 casos actius. Hi ha 31 altes amb dos testos negatius i 17 persones a l'UCI; 14 amb ventilació mecànica.

Pel que fa al document de la comissió de bioètica filtrat a la premsa, el ministre de Salut ha explicat que es va encarregar en un moment en què als Estats propers els sistemes sanitaris es col·lapsaven i aquí es volia estar previngut. Martínez Benazet afirmava que no ha estat necessari utilitzar els criteris de l'informe sobre la recomanació de prioritzar la intubació de pacients amb més viabilitat en cas de saturació del sistema. "Hem passat moments difícils i passarem moments difícils. Hem tingut pèrdues molt doloroses però afortunadament també hi ha un horitzó d'esperança", considera.

Pel que fa a la possible obertura d'aquí a dues setmanes, el ministre s'ha tornat a referir a les sortides a la natura i a passejar i ha afegit que s'estudia també la d'obrir alguna activitat econòmica.

El que sí ha tornat a quedar clar és què serà obligatori per a tothom excepte els nadons l'ús de mascareta. Es podran adquirir de moment fins a dues per persona i no estaran cobertes per la CASS. El ministre ha insistit de nou que n'hi ha suficients per a tothom, però no es pot abastar en 48 hores totes les farmàcies.

Sobre les conseqüències epidemiològiques de l'obertura, Martínez Benazet ha afirmat que s'observarà de prop l'evolució de la corba de contagi al cap de 7 o 8 dies; el temps d'incubació de la malaltia. "Això és una dificultat, òbviament, però si aquesta setmana l'epidèmia es comporta bé i anem guanyant, alguna cosa podrem per a la següent setmana", preveu.

Martínez Benazet ha reconegut que li ha arribat que alguns pacients podien presentar símptomes de conjuntivitis dins el quadre de contagi de la Covid-19.

Pel que fa als tests ràpids, es faran des de diversos punts sense baixar del vehicle, als llocs de feina, als centres sociosanitaris i per als que no puguin sortir de casa, el personal del SAAS s'aproparà al domicili. Encara es treballa per veure els mecanismes que facin possible arribar a tothom.

Torna a veure la roda de premsa completa del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest dilluns al migdia:

Informa: Anna Pifarré-Sílvia Mestre
Imatges: Anna Romagosa

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.