Es compleixen vint anys de l'allau d'Arinsal

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Avui fa vint anys de la gran allau d´Arinsal que va arrasar tota la zona de la canal de les Fonts i va afectar 8 edificis propers. Sortosament tan sols es van haver de lamentar danys materials, ja que les autoritats van ordenar evacuar les zones habitades pocs instants abans de la catàstrofe.

Durant el dia les autoritats van prendre la decisió de desallotjar totes les zones habitades davant l´alt risc d´allau. Unes hores més tard, la neu acumulada baixava a gairebé 300 quilòmetres per hora per la canal de les Fonts. 8 dels 11 edificis evacuats van quedar afectats. Aquell dia es manté en la memòria de molts, com Antoni Garrallà, que ara fa vint anys havia estrenat el càrrec de cònsol major tan sols un mes abans. Garrallà no dubta que la rapidesa amb la qual es va actuar va evitar una tragèdia.

Les autoritats van afrontar una situació que en aquells moments no va ser entesa per una part dels veïns d´Arinsal.

Les causes que van provocar una allau d´aquella magnitud s´expliquen per les condicions meteorològiques de les setmanes prèvies. Es van registrar fortes nevades que van acumular 1 metre de neu a Arinsal, seguides per una massa d´aire calent amb pujada de temperatures, fet que va ajudar a formar una crosta molt dura de gel. Noves nevades, acompanyades de fort vent, van acumular 1 metre de neu sobre la capa anterior. Tot i ser excepcional, Antoni Garrallà no dubta que la situació es podria repetir.

Després d´aquell dia el paisatge d´Arinsal va canviar per transformar-se en el que veiem ara. Es va construir un enorme dic de desviació per desviar una allau si es tornés a repetir i salvaguardar les zones habitades. A més, es va instal·lar un sistema per desencadenar allaus controlades, quan l´acumulació de neu és molt important.


Informa: J.A. Sarmiento    Imatge:Meri Bellosta

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.