Espot insisteix en un canvi del model agrícola i ramader durant la benedicció de Setúria

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La benedicció del bestiar a Setúria ha servit per repassar la situació del sector ramader i agrícola. El Govern aposta per mantenir les ajudes i incentivar a través de la formació els joves per garantir el relleu generacional en les explotacions, un dels problemes principals que afecta el sector.

Aquest dimecres Xavier Espot ha viscut per primera vegada com a cap de Govern la benedicció del bestiar a Setúria, una tradició que es repeteix cada any i que marca l'inici de la temporada de pastures. El sector demana un canvi de model que en el cas de l'agricultura és, segons Espot, molt evident, i que s'hauria de produir al marge de l'acord d'associació. En tot cas, per tirar endavant el canvi cal la implicació de tota la societat, que ha d'apostar pels productes autòctons. "Hi ha d'haver un treball de conscienciació que no només afecta el sector primari, sinó tota la societat. Perquè un sector primari es conservi i prosperi en un país hi ha d'haver una implicació del conjunt de la ciutadania", insisteix el cap de Govern.

A més ha destacat que la ramaderia i l'agricultura són garantia per mantenir l'equilibri mediambiental. "Si els camps no estan dallats, no estan llaurats, i al final hi acabem ocupant tot el nostre espai verd per construcció o el deixem a l'erm, va en contra del que sempre ha estat Andorra", explica.

Des de fa uns anys es viu amb incertesa el canvi generacional en les explotacions, ja que es tracta d'un sector que requereix ajudes públiques permanents i que dona pocs beneficis; per tant, poc atractiu pel jovent. "Des del comú ajudarem perquè aquest relleu hi sigui. Ja veurem si serà mancomunant aquestes explotacions o de quina manera es fa", avançava el conseller del comú de la Massana, Sergi Gueimonde.

Un centenar de persones han participat en l'acte de benedicció del bestiar a Setúria i posteriorment han compartit un dinar de germanor.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Anna Ginestà

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.