Exposició homenatge a la fotoperiodista de guerra Camille Lepage a RTVA

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les instal·lacions de Ràdio i Televisió d'Andorra acullen des d'aquest dilluns una exposició sobre la mirada propera de la fotoperiodista de guerra Camille Lepage, que va ser assassinada el 2014 en el conflicte armat a la República Centreafricana.

La seva mare, Maryvonne Lepage, continua la missió de Camille Lepage fent conèixer el risc i el cost d'una professió que fa visible el patiment dels més innocents. Explica com la Camille va dir a la seva família que tenia l'oportunitat de marxar al Sudan del sud. Com a mare es va voler assegurar que realment era el que volia. Afirma que la seva filla volia parlar d'aquella població de la qual ningú en parlava, així que la va animar a perseguir el seu objectiu. "Ves-hi, no tens res que et lligui, jo seré aquí per acompanyar-te", li va dir.

El juliol del 2012 Camille Lepage va marxar a Yuban, a Sudan del Sud, on capta amb la càmera el confinament dels refugiats no àrabs a la zona fronterera a les muntanyes de Nuba. El maig del 2014, al l'Africa central, a Bangui, va ser assassinada en una campanya d´anihilació entre les mílicies antiBalaka, cristians, i els seleka, musulmans.

Ara la seva mare ha pres el seu testimoni per fer visible les condicions de treball de molts fotoperiodistes autònoms que es juguen la vida i s´enfronten a la mort en el deure d´explicar el que passa en els conflictes armats per relatar el patiment de la població. "Gent que és assassinada, violada..., això és el que ella es va trobar en aquests països", explica.

Maryvonne està convençuda que si la seva filla fos viva continuaria la seva missió."Potser avui dia seria al Yemen, a Síria o l´Afgansitan o Burkina FAso. A la Camille li agradava la gent. Tenia la capacitat d´estimar a l´altre i això es notava en les seves fotografies".

Camille Lepage va ser la primera fotoreportera francesa assassinada en un conflicte. Ara el seu llegat a través de l´associació Camille Lepage-On est Ensemble serveix per donar continuïtat a la seva missió.

L'exposició es pot veure fins el 5 d'abril a les instal·lacions d'RTVA de 10 a 14h i de 15 a 18h.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Cristina Jubete
Fotos cedides: Camille Lepage- On est Ensemble

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.