Fitch manté la nota de BBB a Andorra però en millora la perspectiva

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'agència de qualificació Fitch manté la nota de triple B a Andorra, però millora la perspectiva d'estable a positiva. S'explica per l'estat de les finances públiques, la resistència a la crisi de BPA i l'aplicació de l'intercanvi automàtic. Per contra, Fitch constata que la manca d'un prestador d'última instància suposa un risc. L'agència preveu que enguany el PIB creixi un punt i mig per cent i dos punts el 2018.
Tot i que la nota que li atorga Fitch es manté en la triple B, la perspectiva d'Andorra passa d'estable a positiva. Un fet que el Govern valora molt positivament i que segons diu en un comunicat, "ens situa en una bona posició per poder assolir un millor ràting en les properes avaluacions".

L'agència de qualificació destaca en la seva darrera avaluació del Principat que les finances públiques han millorat per un augment imprevist dels ingressos arran dels impostos. Malgrat un dèficit pressupostari de 25 milions d'euros, Fitch constata l'efecte que té el superàvit dels comuns i de la CASS. En aquest sentit, destaca les grans reserves de la seguretat social així com de les altres societats públiques.

Tres fets més han millorat la perspectiva per a Andorra: la capacitat que ha tingut el sector financer de sobreposar-se a la crisi de BPA, l'entrada en vigor de l'intercanvi automàtic d'informació fiscal i l'adopció de la normativa comptable europea.

La nota de Fitch també reflecteix que la riquesa del país, la solidesa de les finances públiques i l'estabilitat política s'equilibren amb la reduïda dimensió de l'economia, el risc associat amb el pes del sector financer i la pobra qualitat de les dades estadístiques. Malgrat tot, l'enfortiment de l'economia fan que l'agència pronostiqui un creixement del PIB d'un u i mig per cent enguany i del dos per cent el 2018.

També constata riscos. Per exemple, la manca d'un prestador d'última instància en cas de crisi bancària. O l'efecte que tindria perdre la demanda judicial que han interposat els màxims accionistes de BPA contra l'Estat. Fitch estima que tindria un cost financer d'un 14% del PIB.

La qualificació està supeditada al fet que no hi hagi un empitjorament de les perspectives econòmiques de creixement, ni un deteriorament de la solvència dels bancs. Per tal de millorar-la, l'agència apunta a l'entrada de capital estranger al sector bancari; superàvits pressupostaris; la diversificació econòmica, i la millora de les dades estadístiques.

Informa: Andrés González-Nandín
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.