Els frescos de Santa Coloma ja són al nou espai Columba

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Després de passar per moltes custòdies provisionals, els frescos de Santa Coloma han arribat al seu destí final, l'espai Columba. Aquesta sala d'exposicions ha de ser el centre del romànic a Andorra amb visites combinades amb el videomapatge que ara mateix es pot veure de manera gratuïta a l'església. El trasllat s'ha fet aquest dijous aprofitant el bon temps.

Aquest dijous al matí després d'hores de preparatius, els frescos de Santa Coloma, el conjunt pictòric del romànic més important del país, han entrat a l'espai Columba per preparar l'estada definitiva.

Són quatre peces que contenen el Crist en majestat envoltat dels quatre evangelistes, el tetramorf, que van ser recuperades el 2007 després que a inici del segle XIX fossin venudes pel bisbat a un col·leccionista alemany, Van Cassel Van Doorn.

El trasllat s'ha fet aquest dijous aprofitant que feia bon temps per no sotmetre les peces a canvis bruscos de temperatura. A la sala s'han trobat 21 graus i un 50% d'humitat relativa. "Encara que sigui material inorgànic, com és la pintura mural, i que el suport sigui d'alumini, els metalls també tenen una contracció i una dilatació. Per això és important que les temperatures no siguin excessivament baixes", explica la cap de l'Àrea de béns mobles de Patrimoni Cultural, Berna Garrallà.

Després d'haver estat dipositats a la caserna dels bombers i, posteriorment, al magatzem de Patrimoni Cultural, a Aixovall, on han estat bàsicament amb una llum tènue, a l'espai s'haurà de controlar la llum exterior. "Hi haurà un estor que priva i un vinil. És essencial que la llum natural no entri en excés, prequè causaria alteracions a les obres. No només als frescos sinó a la resta d'objectes", insisteix Garrallà.

L'espai Columba es vol inaugurar abans de l'inici de la campanya electoral i ha de ser el centre d'interpretació del romànic amb una visita conjunta amb l'església on ja es pot veure la reproducció amb vídeomapatge de les pintures en el lloc original. D'altra banda hi haurà un altra visita que oferirà el comú d'Andorra la Vella juntament amb el pont de la Margineda i la torre dels Russos, ha avançat la ministra Olga Gelabert.

En aproximadament un mes, les obres que fins ara es trobaven al Centre d'Interpretació de Pal i altres que es volen afegir a la col·lecció aniran arribant a l'espai Columba per completar el discurs del romànic, un dels atractius més visitats del país.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Jordi Seabra

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.