El Govern negocia a contra rellotge amb Espanya per mantenir les visites mèdiques

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Preocupació general a la societat davant les intencions del govern espanyol d'exigir una quarantena a qui vulgui entrar-hi. La situació és especialment preocupant i complexa per a les persones que es fan proves mèdiques, com radioteràpia. El ministeri d'Exteriors i l'ambaixador d'Espanya esperen tancar un acord que permeti flexibilitzar la situació, com a mínim per als col·lectius més vulnerables.

El Govern i l'ambaixada d'Espanya estan mirant d'accelerar les negociacions per permetre una excepció al decret del BOE d'aquest dimarts.

En aquest decret el ministeri de Sanitat espanyol obliga a passar a partir del 15 de maig una quarantena de 14 dies a totes les persones provinents de l'estranger, sense fer cap excepció per a Andorra.

Professionals sanitaris, treballadors fronterers i transportistes queden exempts d'aquesta normativa, però no diu res de les persones que es fan proves o tenen visites mèdiques a Espanya.

Amb els viatges regulars amb autocar tancats a Andorra aquests desplaçaments s'estan fent amb taxi. Es fan uns 8 viatges al dia des d'Andorra per anar a hospitals espanyols. Especialment preocupant és la situació dels pacients que fan radioteràpia. Una prova que no es pot fer a Andorra.

Aquest dijous s'estan accelerant les negociacions per a casos mèdics i que com a mínim es pugui pujar i baixar el mateix dia.

Es dona la circumstància que el Govern sí permet a ciutadans de la Seu d'Urgell fer-se proves de diàlisi a Andorra. Una situació que s'està utilitzant en la negociació. Si no fos possible l'acord, l'única opció seria fer aquestes proves a l'Oncopole, un centre oncològic als afores de Tolosa.

Assandca ha emès un comunicat mostrant la seva preocupació. Una situació que posa en relleu la necessitat d'un centre de radioteràpia a Andorra per no dependre de tercers, afirma el president de l'Associació Andorrana contra el Càncer, Josep M. Saravia.

Aquestes mesures decretades pel govern espanyol s'allargaran fins al 24 de maig data en què acaba l'estat d'alarma. Les previsions són molt pitjors.

Pedro Sánchez està accelerant les conversacions per prorrogar un mes més aquestes situació d'excepcionalitat. Si com tot apunta es confirmés, les visites a Espanya requeririen de quarantena fins al 24 de juny.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatges: Assandca

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.