Llum verd del Consell General al bloqueig financer a Rússia

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El Consell General ha aprovat aquest dijous al migdia la llei que permetrà al Govern aplicar sancions a Rússia i Bielorússia amb el suport de tots els grups parlamentaris i l'abstenció de la consellera no adscrita Carine Montaner

D'aquesta manera Andorra ja disposa del marc legal que li permetrà sumar-se al bloqueig financer a Rússia i Bielorússia.

El ministre Jover, que ha defensat el projecte davant la cambra, ha destacat que calia un paraigua normatiu més ampli per aplicar les propostes de sancions d'organismes com Nacions Unides i la Unió Europea. "L'objectiu de les sancions és que l'impacte econòmic de la guerra faci recapacitar els dirigents russos", ha destacat.

Tots els grups parlamentaris han condemnat el conflicte i s'han solidaritzat amb les víctimes. PS i Terceravia s'han alineat amb la majoria en la necessitat de defensar els drets humans, la llibertat i la justícia. Josep Pintat també ha demanat una anàlisi de l'impacte econòmic que pot tenir el conflicte per preveure mesures per fer-li front. Espot li ha recollit el guant.

L'única abstenció ha estat la de la consellera no adscrita Carine Montaner, que ha esgrimit la necessitat de mantenir la "prudència" i una posició de neutralitat per no menystenir "una potència nuclear com Rússia". 

La posició de Montaner ha generat, un cop més, un estira i arronsa amb els grups de la majoria, que li han retret "una neutralitat mal entesa".  El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que ha parlat en nom de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, ha insistit que "Andorra és neutra perquè no iniciarà cap conflicte, però el que no pot fer és no prendre posició en contra d'una guerra. Seria del tot surrealista". "La neutralitat no ens pot fer defugir ni trair els nostres principis", ha afegit en la mateixa línia el ministre Jover. També el cap de Govern, Xavier Espot, ha dit a la consellera "que no posicionar-se en aquest conflicte no és ser equidistant, sinó prendre posició". "Amb la seva pretesa equidistància i el discurs que està fent avui està deixant molt clar a favor de qui està".

El projecte s'ha aprovat, per tant, amb 20 vots a favor i una abstenció.

Informa: Redacció

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.