La majoria de parròquies suspenen les escudelles mentre que Canillo i Encamp estudien alternatives segures

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'agreujament de la crisi sanitària ha obligat els comuns a suspendre les tradicionals escudelles de Sant Antoni. La majoria ha decidit anul·lar-les però hi ha qui busca noves fórmules perquè ningú es quedi sense el seu plat.

No hi ha dia de Sant Antoni sense escudella, o almenys aquesta era la tònica fins que la Covid-19 va passar a formar part del dia a dia. I els comuns han hagut de fer un esforç per adaptar-se a les mesures de distanciament social.

És el cas de Canillo, que ha proposat per al cap de setmana que ve oferir un servei de recollida a la plaça Carlemany. D'aquesta manera, els veïns podran apropar-se amb el seu cotxe i endur-se'n una carmanyola de brou. Des del comú han anunciat que estan a l'espera de l'aprovació dels protocols per part del ministeri de Salut.

També ha optat per entregar racions individuals Encamp. En el cas de la plaça dels Arínsols, les 1.500 racions que es cuinaran es distribuiran en cotxe, mentre que, al Pas de la Casa, qui en vulgui haurà d'apropar-se a peu a la plaça de l'Església per tastar una de les 500 racions preparades.

A Ordino, tot i que no en un format multitudinari, la parròquia preparava una olla d'escudella per als padrins. Amb les cases pairals tancades per ordre del ministeri de Salut, el comú ha decidit prescindir de la celebració "justament perquè són el col·lectiu més vulnerable", com ha recordat la cònsol menor, Eva Choy.

D'altres parròquies directament no celebraran la festivitat. Així, l'olor d'escudella no se sentirà a la plaça de les Dos Valires, a Escaldes-Engordany, o a la plaça Guillemó d'Andorra la Vella. Tampoc a la Massana, on el comú i la confraria d'escudellaires han decidit no celebrar l'esdeveniment, ja que adaptar-lo implicaria perdre els valors de participació i de germanor entre la gent del poble.

La Germandat de Sant Sebastià de Sant Julià de Lòria tampoc traurà les olles d'escudella aquest 20 de gener a la plaça de la Germandat. L'associació, creada el segle XVIII, serà la primera vegada en 32 anys que suspengui la celebració.

Informa: Tatiana Navarro

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.