Medi Ambient alerta que el bany als estanys i rius altera els ecosistemes i recomana evitar-ho

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Tot i que no hi ha normatives que ho prohibeixin, des de l'executiu recomanen no banyar-se als estanys i als rius per evitar que afecti la biodiversitat. Especialment pel contacte amb certs productes químics com ara cremes solars. Si és necessari remullar-se, demanen que es faci de la forma més responsable i respectuosa possible. 

Amb les altes temperatures, sobretot les que hi ha hagut aquest estiu, ve més de gust que mai banyar-se als estanys o rius mentre es fan rutes a la muntanya, una activitat que, per contra, altera els ecosistemes. No és només per la pròpia activitat humana, sinó sobretot pel contacte amb productes com sabons i cremes solars. 

La directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, explica que malgrat no estar en època de reproducció l'ús d'aquest productes pot afectar espècies com els tritons. "Tenim espècies protegides que poden estar en aquests hàbitats, com poden ser els tritons que els podem afectar. Hem de tenir en compte que ara no és una època de reproducció, però sí que d'alguna manera estem alterant l'hàbitat, el removem, etc."

Així, Ferrer esmenta que cada vegada les cremes són més respectuoses amb el medi ambient, però això no és suficient. "Les cremes van evolucionant, són més respectuoses amb el medi i són biodegradables, però sí que poden crear d'alguna manera una pel·lícula greixosa sobre l'aigua. La massificació i la repetició d'aquestes activitats sí que poden tenir un impacte sobre la fauna i la flora".

La directora també alerta que els bacteris, virus o fongs que puguem tenir a la pell poden passar a la fauna que es trobi en aquell medi. Experts del país expliquen que precisament alguns dels components de les cremes, per exemple, poden causar alteracions de caire hormonal i afectar la capacitat reproductiva d'algunes espècies. A més, a Andorra no hi ha cap estudi que analitzi o demostri que hi ha un impacte sobre la flora i la fauna en relació amb certs productes químics com les cremes solars.

Amb tot, des de Medi Ambient d'entrada recomanen no banyar-se, però si es fa, sobretot demanen prudència evitant zones massificades i un contacte molt directe amb els productes químics. 

En paral·lel, recorden que sí que hi ha una normativa en relació amb la pesca que constata que no es pot pertorbar l'activitat i, per tant, cal evitar banyar-se en un espai on hi ha algú pescant, un fet que podria suposar una infracció lleu. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares-Arxiu RTVA

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.