Mesures comunals per pal·liar l'augment del preu de la llum 

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquí els comuns ja han posat fil a l'agulla per reduir el consum d'energia i coincideixen en donar suport a les mesures que impulsi l'executiu. S'està d'acord que cal fer un canvi cap a la sostenibilitat i que és important sensibilitzar els ciutadans.

Els comuns fa mesos que treballen en accions concretes d'estalvi energètic que els han permès reduir les despeses. Les mesures més populars passen per la substitució de les bombetes per leds o la limitació de la temperatura dels edificis. La Massana està estudiant incorporar llums amb sensors en alguns punts i avançar l'hora d'apagada dels fanals. Això ja es duu a terme a Ordino, durant la matinada, en urbanitzacions petites i es preveu fer-ho també a Sant Julià de Lòria. 

"A partir de les 12 de la nit en endavant, allà on la tecnologia ho permeti reduirem la  intensitat lumínica i, per conseqüència, el consum. Passaríem d'un 100% de consum a un 30%. A on la instal·lació ho permeti el que també farem és, a partir de les 12 de la nit, alternar l'enllumenat  dels fanals", explica el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. El conseller del comú d'Encamp, Xavier Benedicte, també ha detallat, que amb aquest tercer any de mandat, ja porten una despesa econòmica d'aproximadament 150.000 € destinats al canvi d'enllumenat públic. 

230.000 euros anuals són els que espera reduir Canillo amb la millora de les infraestructures del Palau de Gel. Les mesures previstes per arribar a aquest objectiu són l'aïllament del terra i la coberta de la pista de gel, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l'edifici.

D'altra banda, s'aposta per les alternatives generadores d'energia renovable, com la microturbina d'Andorra la Vella que es va instal·lar fa més d'un any a la xarxa d'aigua potable. O el parc solar de la zona del Cubil a la Massana. 

La instal·lació de la xarxa de calor també és una iniciativa que es duu a terme en més d'una parròquia. Concretament, Sant Julià està pendent de l'aprovació del projecte. "Estalvi econòmic passant de gasoil a biomassa", detalla Majoral. 

Coincideix, també, a Escaldes-Engordany, la Massana, Encamp i Canillo l'arribada del bus a demanda, per optimitzar els desplaçaments.

Informa: Roser Puigbò / Òscar Serrano 
Imatges: Albert Refart / Marc Matute 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.