La modificació de la llei d'inversió estrangera inclou agilitat en els terminis d'autorització i controls de seguiment

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Amb la voluntat d'adaptar la normativa a les necessitats i reptes actuals de l'economia i incorporar els canvis legislatius en l'àmbit europeu, l'executiu ha impulsat la modificació de la llei d'inversió estrangera, que pretén substituir la que es va aprovar el 2012. Les principals novetats impliquen agilitar els terminis d'autorització i incloure controls de seguiment dels projectes formalitzats. Actualment, Economia no disposa d'una eina per poder esbrinar el recorregut i el desenvolupament de les inversions foranes autoritzades.

D'una banda,inclou el règim de liberalització d'algunes inversions que es podran materialitzar sense autorització prèvia administrativa que permetrà reduir els terminis de formalització. A hores d'ara la mitjana de dies de creació de la societat se situa en 98 dies i es preveu que disminueixi a 15, un cop s'hagin aplicat els canvis legislatius. 

"A partir del moment que es fa la reserva de denominació social i es consisteix la societat per part del notari la inversió ja serà autoritzada. Estem convençuts que això agilitarà moltíssim (el procés) i, a més a més, reduirà costos al procediment que tenim."

Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d'Andorra Business

En concret, s'hi podran acollir inversors residents o nacionals d'un país que disposa d'un conveni per evitar la doble imposició amb Andorra o d'una col·laboració en matèria d'inversió estrangera.

D'altra, es vol incorporar un sistema de control posterior a l'autorització per obtenir dades de la inversió finalment realitzada. El ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d'Andorra Business, Jordi Gallardo, ha destacat que aquesta informació, que a hores d'ara no s'obtenen, és "absolutament necessària per saber si el tipus d'inversió que està arribant al país està sent tot el profitós que creiem" i que no hi hagi "cap mena de criteri que als ulls del Govern i en l'àmbit internacional puguin posar en risc infraestructures crítiques, aspectes relacionats amb la sobirania energètica, la seguretat i l'ordre públic". 

En cas de detectar-se irregularitats en la inversió, es preveuen mesures cautelars i un règim sancionador. Aquesta modificació de llei encara no està tancada, ja que s'esperen les aportacions dels actors implicats. En tot cas, Economia espera poder aprovar-la aquesta legislatura.

En la trobada d'aquest divendres també s'ha presentat el denominat programa de multiplicadors. Un model de col·laboració entre empreses, organismes i entitats amb la voluntat d'intercanviar coneixements per atreure un major nombre de projectes d’inversió estrangera al país.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Anna Romagosa-Arxiu RTVA

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.