Mostres de condol per Notre-Dame

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Se segueixen succeint les mostres d'afecte i suport al poble francès després de l'incendi a la catedral de Notre-Dame. El Copríncep episcopal, el cap de Govern en funcions o l'ambaixadora de França es mostren consternats pels fets.

Joan-Enric Vives va escriure la carta a Emmanuel Macron dilluns a la nit, poc després d'assabentar-se de l'incendi. Un text de solidaritat en què expressa la "tristor commocionada" d'Andorra per l'afectació d'aquest símbol de París i de l'església catòlica. Precisament el Copríncep francès i president de la república va fer una compareixença davant de Notre-Dame i va anunciar una campanya per recollir fons per reconstruir la catedral. Empreses com Luis Vuitton o la família Pinault ja han anunciat donacions milionàries.

En uns termes similars s'expressa Antoni Martí, que ha transmès l'amistat i afecte del poble andorrà al primer ministre francès, Edouard Philippe. Per a l'ambaixadora de França, l'incendi és un "drama" i  ha recordat que Notre-Dame a banda de ser part de la història i identitat dels francesos és el cor de París i el centre de França. 

L'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, ha expressat "molta emoció i solidaritat". "Tinc la convicció que la comunitat nacional, amb els desitjos de tot el món, podrà fer front a aquest drama".

El jugador del MoraBanc Andorra, Andrew Albicy, s'ha mostrat "molt trist" davant totes les imatges que arribaven de Notre-Dame. "És un monument francès i de tot el món, perquè turistes d'arreu el visiten", ha dit. El seu company, Landing Sané, lamenta la tragèdia però celebra que no hi hagi hagut cap ferit. "És un monument nacional però conegut arreu. Sembla que els danys no són irreversibles, que hi ha reparacions possibles. Farà falta temps perquè tornem a veure l'estructura tal com l'hem coneguda", ha afegit.

El foc va originar-se prop de les 19h i es va propagar ràpidament per la coberta de la catedral. Una hora després ja havia caigut l'agulla central i bona part del sostre de fusta.

Unes hores després es va informar que l'estructura arquitectònica s'havia salvat i que també s'havia pogut evitar que es perdessin relíquies religioses i obres d'art.

Més de 500 bombers hi han treballat per evitar que les flames es propaguessin encara més i aquest matí el foc s'ha donat per extingit.

La policia assegura que l'incendi no es va originar de manera criminal i les primeres hipòtesis apunten que hauria començat a les obres de rehabilitació que s'hi estaven fent.

L'emotiu poema de Josep Dallerès

L'escriptor i poeta Josep Dallerès ha fet públic a través del seu Facebook un emotiu poema dedicat a Notre-Dame en què expressa la tristor que ha provocat l'incendi en la ciutadania de tot el món.

Informa: Judit Pedrós

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.