Les necessitats i els problemes augmenten amb el pas del temps per al col·lectiu de temporers

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Angoixa, incertesa i preocupació per la manca de recursos són alguns dels sentiments que comparteixen la majoria de treballadors temporers que encara es troben al Principat. En les darreres setmanes s'han organitzat vols de repatriació però pocs i molt espaiats en el temps. Precisament el ministre portaveu ha anunciat que hi haurà un el 13 de maig de Barcelona a Buenos Aires. També tenim constància d'un altre que sortiria el dia 11 des de Madrid. No se sap encara quants temporers se'n podrien beneficiar.

Les realitats vitals i econòmiques dels treballadors temporers són ben diferents, però la situació de crisi sanitària que els manté atrapats al país sense feina provoca uns sentiments força similars.

De primera mà confessen que han tingut i tenen moments d'angoixa i preocupació pel descens dels estalvis, però també incertesa sobre què passarà els propers mesos.

A més a més, tenim constància de casos que han patit seriosos obstacles perquè les empreses els paguessin la totalitat dels salaris.

Ensisa té allotjats temporers en un hotel de Canillo i en un altre a Encamp, la gran majoria argentins. Estan passant per uns moments delicats i difícils, però fan pinya i organitzen conjuntament diverses activitats, comenten alguns temporers com la Gala Hernández i el Pedro Encina. 

Els treballadors ens expliquen que, malgrat la distància, el contacte amb els familiars és constant. Així ho destaca un temporer, Nicolás Casalderrey.

Tot i això, les necessitats creixen i el col·lectiu està demanant aliments a través de petits grups.

Precisament el Departament de Benestar Social del Comú ha rebut els darrers dies una demanda creixent de persones que necessiten ajuda per alimentar-se.

Una part del col·lectiu està esperant que s'organitzin vols, que són pocs i molt més cars del que és habitual, per poder tornar, però també hi ha una altra part que prefereix buscar noves oportunitats per aspirar a una millor qualitat de vida.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.