L'oposició presenta alternatives per aturar l'abaratiment de l'acomiadament i garantir la conciliació familiar

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Impedir l´abaratiment de l´acomiadament no-causal i millorar la conciliació de la vida laboral i familiar centren les esmenes dels grups de l´oposició. En especial, la d´ampliar la baixa de maternitat a sis mesos i els dies de descans setmanal a un i mig. Pel que fa UL+Independents de la Massana, creu que aquestes mesures s'han de deixar en mans dels empresaris.

La nova llei de relacions laborals presentada per DA ha estat molt criticada pels sindicats, principalment perquè manté l´acomiadament lliure, és a dir, el no-causal, i a més en redueix la indemnització per al treballador.

Tant el PS com SDP i la consellera independent Sílvia Bonet han recordat que els organismes internacionals han recomanat reiteradament eliminar aquesta figura que genera inseguretat al treballador. Davant la sospita que DA no ho acceptarà, han fet propostes alternatives. "Hem presentat com un pla B un esglaonament en relació als acomiadaments", explica la consellera del PS Rosa Gili. "Que només sigui aplicable als contractes de temps definit", proposa la consellera independent Sílvia Bonet. Víctor Naudi, conseller general d'SDP, per la seva banda, recorda que "no ens podem comparar" amb les prestacions d'altres països i que, per tant, "és contrari al que s'hauria de fer". Els liberals estan d´acord amb l´abaratiment, tot i que s´han mostrat oberts a negociar. "Pensem que s'ha de flexibilitzar aquest tipus de relacions", explica la consellera liberal Judith Pallarés, tot i que creu que es pot trobar un punt intermedi, "si és que DA té intenció de negociar-ho".

Pel que fa a la conciliació de la vida laboral i familiar, el PS demana un dia i mig de descans setmanal i Liberals, ampliar la baixa de maternitat a sis mesos. UL+Independents creu que cal donar marge a la patronal. "Ens hem de posar d'acord, perquè sense les empreses no fem res", creu la consellera Carine Montaner.

Pel que fa a l'eliminació de la bretxa salarial, Liberals i Bonet aposten per la valoració de la productivitat i el treball telemàtic. Finalment SDP demana que s´aclareixi en què consisteixen els contractes de curta durada.

Informa: Laia Ferré Marot / Andrés González-Nandín
Imatges: Jordi Seabra / Anna Romagosa

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.