Paperetes universals, un exemple d'inclusió per votar de manera autònoma respectant el secret de vot

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les persones amb discapacitat podran votar amb plena autonomia el 2 d'abril, per primer cop. S'han establert noves mesures i suports per garantir l'accessibilitat. Un model que es podria exportar a altres països.

Per primera vegada tothom podrà votar de manera autònoma i amb garanties de secret de vot. Una obligació que ratifica el conveni relatiu al dret de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.

"És molt important perquè precisament parlava amb una persona que té discapacitat visual i em deia "és la primera vegada que ningú m'haurà d'introduir la papereta dins del sobre. Podré votar de manera autònoma." El que per nosaltres és una cosa molt evident per ells serà una realitat molt anhelada durant molts anys. Aquest dret el tenien i calia materialitzar-lo", ha explicat Ester Fenoll Garcia, secretària general del Govern en funcions.

Des de la Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat celebren l'aplicació d'aquestes mesures. També el representant del col·lectiu a la CASS. Així ho ha explicat Jacint Risco, representant de les persones amb discapacitat a la CASS: "Aquest any començarem a avançar perquè les persones amb discapacitat tinguin els seus drets plens. Perquè tots tenim dret a poder votar i a ser elegits."

S'ha apostat per dispositius i col·legis electorals accessibles. Per suports amb un llenguatge inclusiu, en braille i amb pictogrames, i sobretot un disseny universal.

"Per exemple a altres països veïns tenen paperetes en braille. Està bé perquè la poden llegir però ja tenen un suport diferent als altres. En canvi aquesta papereta és disseny universal i qualsevol persona votarà amb la mateixa tingui o no discapacitat. Això és important per la inclusió perquè aquestes petites coses configuren grans realitats: com que tots formem part del mateix món".

Ester Fenoll Garcia, secretària general del Govern en funcions

Les persones grans o amb problemes de mobilitat també podran demanar transport adaptat el dia de la votació.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Ricard Tenza - Andreij Cristancho

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.