La primera nevada del 2020 col·lapsa el país

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Primera gran nevada del 2020 aquest dimecres. El temporal Glòria, que tants maldecaps està causant al sud de la frontera, ha arribat a Andorra. Tot i que estava prevista per aquesta tarda, la nevada ha començat de matinada a totes les cotes i ha obligat a tallar el port d'Envalira, la coma de Ransol i Montaup. S'han necessitat equipaments especials a tot el país. Sota aquestes línies, entrevistes amb el director de Mobilitat, Jaume Bonell, el de protecció civil, Cristian Pons, i el de FEDA, Albert Moles, que han entrat en directe a l'Ara i Aquí.

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La situació ha col·lapsat el trànsit amb retencions a totes les valls i retards importants en el transport escolar. L'esquí escolar s'ha anul·lat aquest dimecres i també aquest dijous. A més hi ha hagut talls de llum.

Encamp ha estat una de les zones amb més col·lapse amb cues de més de dues hores per arribar a la capital. La policia ha estat fent controls d'equipaments i el COEX ha començat a salar la carretera perquè hi havia gel. Hi ha gent que ha decidit caminar. També des d'Anyós fins al centre s'han registrat retencions de dues hores.

Des de Mobilitat i protecció civil alerten que aquesta neu és molt lliscant i s'estan trobant amb cotxes que, tot i anar equipats, llisquen. Les previsions a hores d'ara indiquen que seguirà nevant tot el dia amb més o menys intensitat, per la qual cosa demanen precaució i paciència al volant, i no agafar el cotxe si no és necessari.

40 màquines del COEX,  serveis comunals i la policia han estat treballant sobre terreny tot i que el col.lapse de trànsit no ho ha facilitat. Els centres urbans també s'han bloquejat fins que la nevada ha començat a minvar.

A hores d'ara el perill d'allau ja ha pujat a nivell 4. Es recomana extremar la precaució a muntanya.

D'altra banda, molta atenció a l'hora de caminar per les voravies. Hi ha edificis que han acumulat gruixos de neu importants que podrien precipitar-se sobre els passants. A la plaça del poble circulació ha acordonat la zona a causa del pes de la neu sobre les llums de Nadal.

El comú d'Andorra la Vella demana col·laboració ciutadana i vigilar amb la neu acumulada a les teulades. L'aparcament del Fener 1 està tancat. La resta d’aparcaments comunals de la parròquia estan oberts i amb les barreres apujades.

S’aconsella no utilitzar el vehicle particular si no és del tot imprescindible per evitar contribuir a situacions de col·lapse circulatori.

Recorda quines són les precaucions segons les fases de la neu a la carretera

Informa: Yasmina Canedo-Rosa Alberch
Fotografies: Sergi Linares-Yasmina Canedo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.