El PSOE guanya les eleccions a Espanya en uns comicis marcats per l'ascens de la ultradreta

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La repetició de les eleccions espanyoles no ha millorat la situació i els pactes segueixen sent necessaris per governar. El PSOE ha guanyat, però ha perdut tres diputats pel camí. Ha pujat el pes del PP i VOX se situa com la tercera força. També puja Esquerra Republicana de Catalunya, que se situa com la cinquena força després de Podemos, i s'enfonsa Ciutadans. Aquests resultats poden variar ben poc després del recompte dels vots dels residents a l'estranger, que es farà dimecres. A Andorra, han votat 3.548 persones.

Els residents espanyols no han seguit la tendència de la baixa participació de les eleccions del 10N i ha crescut el nombre de votants respecte de les eleccions de l'abril. Ho han fet 200 persones més que les que ho van fer en la convocatòria anterior, la majoria de les quals, prop de 2.500, van votar de manera presencial al consolat i 1.050 per correu.

El PSOE les ha tornat a guanyar, però no amb la majoria necessària per governar en solitari i perdent tres escons. L'endemà dels comicis toca fer càlculs i trucades per encarar les negociacions. Pedro Sánchez ha fet una crida "a tots els partits politics excepte aquells que s'autoexclouen de la convivència i sembren el discurs de l'odi i l'antidemocràcia".

El PP s'ha tornat a situar com a segona força, amb més suports que a l'abril. Qui també ha guanyat més suports, més del doble, és VOX, que amb 52 diputats s'ha convertit en la tercera força.

Podemos perd representació i es queda amb 35 escons i Esquerra Republicana de Catalunya s'ha convertit, amb 13 escons, en la cinquena força al parlament espanyol.

Un dels grans perdedors de la nit electoral del 10N ha estat Ciutadans, que dels 52 diputats de l'abril ha passat a 10, resultat que ha portat aquest dilluns a la dimissió d'Albert Rivera, que també ha renunciat a l'acta de diputat i ha anunciat que deixa la política.

Junts per Catalunya, la CUP, PNB, Bildu o Más País també seran presents en major o menor mesura en l'arc parlamentari espanyol. 

Informa: Anna Pifarré
Imatges: XTVL

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.