Recomanacions per protegir els mòbils i les dades personals durant les vacances

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Els delinqüents no descansen a l'estiu. Tota precaució és poca per evitar ensurts durant les vacances amb els mòbils o els portàtils. S'ha de tenir especial cura dels dispositius i de l'ús que se'n fa.

Abans de marxar de vacances cal prendre algunes precaucions per evitar males experiències. Fer còpies de seguretat dels dispositius mòbils per poder recuperar la informació en cas de robatori, actualitzar els antivirus i protegir l'accés al mòbil amb un PIN o amb un patró de punts són algunes de les accions que recomana Andorra Telecom.

Ja fora del país, la recerca de Wi-Fi pública és una pràctica habitual i aquí s'han d'extremar les precaucions. El responsable de seguretat i frau d'Andorra Telecom Jordi Celades alerta que "en lloc molt concorreguts hi ha delinqüents que escolten el tràfic i, en moments determinats, podrien robar alguna d'aquestes dades i suplantar-nos".

Un punt públic per carregar els mòbils pot resultar molt perillós perquè, segons Celades, "hi ha panells que no ha instal·lat una entitat pública i quan connectes el mòbil, l'estàs connectant a un sistema d'un delinqüent que vol intentar hackejar-te el terminal".

A l'estiu augmenten els intents de phishing a través de mails o missatges SMS, que en cap cas s'han de respondre. Tampoc s'ha de fer amb trucades perdudes de telèfons de destinacions llunyanes.

Quant a l'ús de les xarxes socials, Andorra Telecom recomana no donar pistes als delinqüents. Celades aconsella "anar en compte i compartir fotos amb amics i familiars de manera privada" i no a les xarxes immediatament, sinó "al tornar de vacances", ja que "estem donant informació dient que no hi ha ningú a casa nostra".

Extremar les precaucions amb l'ús dels nostres dispositius, especialment en el cas de persones grans i nens, és clau per evitar que les vacances es converteixin en un malson. 

Informa: Sergi Cano
Imatges: Fernando Montero     

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.