Recordem: l'Hotel Rosaleda, un referent per al turisme benestant del segle vint

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La del Rosaleda és una història que també explica els inicis del turisme a Andorra. Un hotel que ja es va construir pensant en un client benestant amb totes les comoditats i que va esdevenir un referent durant els anys 50.

Els plànols de la construcció de l'hotel se signen el 1941 i les obres es donen per finalitzades el 1943. Fou un edifici propietat de la família Puigsubirà, que l'any 1937 adquirí el terreny per construir-hi l'hotel.

La família tenia experiència en l'hoteleria, ja que havia regentat un hotel a Saragossa. El projecte de l'hotel era el d'un establiment amb les millors comoditats de l'època i orientat a un tipus de turisme benestant.

L'obra és d'Adolf Florensa Ferrer i l'històric hotel fou un referent pel qual van passar diverses celebritats. De fet, el 1950 va ser considerat un establiment de primer ordre a les guies turístiques més prestigioses, com ara la Michelin o les Guides Bleus.

L'hotel, que va tancar definitivament l'any 1998, havia tingut una pastisseria d’elaboració pròpia, una discoteca i fins i tot una piscina climatitzada.

El 2003 es va començar a enderrocar part de la teulada, un fet que va malmetre l’estructura de l’edifici, que el 2004 va ser declarat bé d’interès cultural. Després d'una batalla legal entre l propietat i les autoritats es va tancar l'expedient d'expropiació per conservar aquest històric edific referent del patrimoni arquitectònic d'Andorra.

Informa: Anna Pifarré
Imatges cedides: Arxiu Nacional d'Andorra, Josep Alsina Martí
Locució: Montse Grau

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.