Recta final perquè la Universitat d'Andorra tingui un pla d'igualtat per avançar encara més en perspectiva de gènere

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La Xarxa Vives d’universitats, que agrupa els centres dels territoris de parla catalana, ha donat a conèixer el segon informe sobre la perspectiva de gènere en docència, que recull la situació actual i els reptes de futur. La Universitat d’Andorra és el primer cop que hi ha participat. Quins resultats cal destacar d’aquest informe?

Entre els resultats cal destacar que la presència de dones en la coordinació de programes de grau, postgrau i doctorat està equilibrada, però no és així en els alts càrrecs de gestió de docència i investigació, on només un de cada tres càrrecs és ocupat per una dona. Ara bé, veiem els percentatges, perquè en aquest sentit, l'UdA podríem dir que va uns passos endavant.

En la coordinació de graus, a l'UdA tots tenen al capdavant una dona, mentre que al conjunt de la Xarxa Vives està dividit a parts iguals entre homes i dones. En postgraus, el percentatge disminueix una mica a la Universitat d'Andorra, fins al 86%, mentre que la mitjana de la Xarxa Vives és lleugerament inferior al 50%. Per últim, en doctorat, el 100% dels programes de l'UdA estan coordinats per dones, mentre que al conjunt de la Xarxa Vives el percentatge baixa fins al 41%. 

Pel que als alts càrrecs de gestió, docència i investigació, a l'UdA un 60% estan representats per una dona, mentre que preocupa més la mitjana de la Xarxa Vives, on no s'arriba al 40% de dones en aquests càrrecs de responsabilitat.  

Uns percentatges prou positius, els de la Universitat d'Andorra, tot i que també cal tenir en compte que, en general, l'UdA ja compta amb més dones que homes al conjunt de la institució. 

Pla d'igualtat, abans de final d'any

Una altra de les dades rellevants de l’informe és que un 95% de les universitats de la Xarxa Vives ja disposen de pla d’igualtat. De fet, la Universitat d’Andorra és l’única que encara no en té, tot i que per poc temps. Hi va començar a treballar el maig de l’any passat per voluntat del rectorat i la idea és que estigui acabat abans de final d’any.

Què han pogut veure de moment amb l’anàlisi feta? Doncs, que ja hi ha molts aspectes que són en el camí de la igualtat de gènere.

 

Tenim un servei d'acompanyament a l'estudiant que ja està preparat per rebre tot tipus de problemàtiques, inclòs estudiants amb problemes de discriminació o, fins i tot, violència de gènere. Pel que fa a la docència amb perspectiva de gènere és un tema que ara, a partir del pla d'igualtat, començarem a abordar, però això no vol dir que no es tracti la qüestió d'igualtat en els diferents bàtxelors i estudis.

Marta Tort, coordinadora Grup de Treball Pla d’Igualtat UdA

En aquest sentit, la Universitat d'Andorra també disposa d'un Pla de conciliació laboral i familiar i durant els darrers anys ja s'han fet formacions en matèria d'igualtat a docents i estudiants.

Ara, a través del Pla d'igualtat, des de l'UdA es creu que caldrà insistir encara més en les formacions i en la sensibilització per tal d'eliminar estereotips, per exemple, a l'hora d'escollir una determinada professió. I és que encara és un fet que a Infermeria hi ha una majoria de noies, i a Informàtica, de nois.    

Informa: Laura Massegú 

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.