Es recuperen restriccions per aturar l'escalada de contagis de la Covid-19

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Davant l'important l'escalada de contagis dels darrers dies, que va registrar dilluns el pic més destacat des de fa mesos, el Govern ha anunciat noves mesures preventives per aturar els positius que seran vigents durant 15 dies.

Tornen, per tant, les restriccions en tots els àmbits. En primer lloc, la mascareta serà obligatòria tant en interior com en exteriors (en aquest cas en zona urbana) a partir dels 6 anys. S'intensificarà la campanya de vacunació ampliant els recursos materials i humans per agilitzar-la i s'anirà citant les persones que ja fa més de sis mesos que han rebut la segona dosi.

En cas de patir símptomes, cal contactar amb l'oficina Covid o el metge referent. Les proves diagnòstiques tornen a ser gratuïtes i sense cita prèvia a la plaça de Braus. S'habilita un stoplab mòbil al Pas de la Casa i es reforça l'oficina Covid per al seguiment de contactes. De fet, ja ha passat de 25 a 50 efectius. També s'ha reobert la planta Covid del Cedre, on ja s'hi han ubicat sis persones provinents de Sant Vicenç d'Enclar i una de l'hospital.

Es reforcen les inspeccions als establiments per comprovar l'accés amb el passaport Covid i, entre les noves mesures, també es redueix la interacció social. Es limiten els agrupaments de persones a un màxim de sis persones a l'interior i a 10 a l'exterior, i es recomana relacionar-se amb grups bombolla.

A la feina, es prescriu teletreball sempre que es pugui realitzar, la mascareta és obligatòria en tot moment i s'han de prioritzar les reunions telemàtiques. Les presencials no poden superar les 6 persones, amb excepció de les de caràcter institucional, notarial i judicial, així com les que es realitzin en centres sociosanitaris, educatives i formatives, les de selecció de personal i de comunitat de propietaris.

A les escoles, s'anul·len les sortides, es torna a la mascareta a partir dels 6 anys i s'aïllarà l'aula sencera quan hi hagi tres positius a primera, segona ensenyança, batxillerat o FP. A maternal s'aïllarà tota la classe només amb un positiu detectat.  En les activitats extraescolars, grups de màxim 15 persones fins als sis anys, i de 20 persones de 7 a 16 anys.

Als centres sociosanitaris de dia les activitats s'han de fer amb un màxim de sis persones i s'anul·len les activitats fora del centre.

L'accés a les estacions d'esquí, tal com ha demanat el sector, serà amb passaport Covid, i es torna a tancar temporalment l'oci nocturn, que podrà acollir-se de nou a les suspensions de contracte i als ajuts als lloguers.

Als bars i restaurants es torna a la limitació de 6 persones a interiors i 10 a exteriors, i a la separació d'1,5 m entre taules. En les celebracions hi pot haver un màxim de 30 comensals a l'interior i 50 a l'exterior distribuïts en taules de 6/10 persones amb tests d'antígens obligatoris.

Els esdeveniments esportius, gimnasos, activitats culturals, comerços, parcs infantils, transport públic i sales de jocs també es veuen afectats per les noves mesures preventives amb aforaments limitats.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha dit ser conscient "que és un esforç ingent perquè tornar enrere és molt difícil, però ara mateix no tenim alternativa". En aquest sentit, ha apel·lat "a la comprensió, el civisme i el sentiment solidari". Ha remarcat que des de l'executiu sempre han estat "quirúrgics i prudents" en les mesures i ara "la situació ens obliga a anticipar-nos a l'entorn per arribar bé al Nadal".

La vacunació, clau

Tant Espot com el ministre de Salut han fet una defensa aferrissada de les vacunes. "Si ens anem vacunant l'impacte de la Covid és menor quant a casos greus i letalitat. Les vacunes són un element segur i ens protegeixen de perdre la vida", ha argumentat Joan Martínez Benazet.

Respecte a les persones amb la Covid-19 a l'hospital, ha dit que "la majoria de vacunats que han ingressat són persones amb fragilitat o altres patologies". Demana analitzar les dades amb context i afirma que hi ha dos aspectes clau a tenir en compte: "la situació als centres sociosanitaris i com estaríem si no estiguéssim vacunats".

Encara sense variant Òmicron

El titular de Salut ha assegurat que encara no s'ha diagnosticat cap cas a Andorra de la variant Òmicron. Ha exposat que "les vacunes protegeixen d'aquesta variant, però actualment s'està estudiant si en menor mesura". De moment, "segons les anàlisis de les aigües fecals, el 100% és variant Delta".

Dades sanitàries

Amb la detecció de 70 casos nous ja són prop de 1.100 el nombre d'actius de la Covid-19. 

Han baixat les hospitalitzacions a 18 però han augmentat els ingressos a la UCI. Ara mateix en són 5, dos amb ventilació, i 13 pacients es troben ingressats a planta.

Quant a les residències sociosanitàries Salut ha registrat un brot a Sant Vicenç d'Enclar amb 6 casos i un més a Clara Rabassa. Tots set han estat traslladats a la planta Covid habilitada al Cedre. 

Roda de premsa completa amb les noves mesures:

Informa: Redacció

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.