Es registren prop de 300 nous casos de Covid-19, però la taxa de reproducció baixa a l'1,46

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Salut anuncia un descens considerable de la RO, la taxa de reproducció del coronavirus, d'1,9 a 1,46. Des de divendres hi ha 300 casos més i es confirma la mort de dues dones, fet que eleva les defuncions a 57.

El nombre d'infectats sembla que s'ha estabilitzat, segons ha informat el ministre de Salut aquest dilluns a la tarda, tot afegint-hi que la taxa de reproducció ha experimentat un descens de l'1,9 a l'1,46.

L'actualització de les dades indica que hi ha 299 casos més des del divendres i que la segona onada comptabilitza 1.839 infectats del total de tota la pandèmia, que fins ara és de 2.995. Hi ha 1.010 persones amb la malaltia activa.

D'altra banda, s'ha confirmat la mort de dues dones, una al seu domicili i l'altra a l'hospital. Amb aquestes defuncions, les víctimes ja són 57.

Aquest dilluns, Martínez Benazet ha parlat de la taxa de letalitat, que s'obté calculant de cada 100 persones quantes en moren. Segons aquest càlcul, Andorra està entre els tres darrers països d'Europa, amb un índex d'1,9 a tota la pandèmia i de 0,2 en aquesta segona onada. A més de la poca pressió sanitària i del fet que es diagnostica més que als països de l'entorn i amb TMA, que és 4 vegades més sensible que la PCR, l'excel·lent atenció sanitària, segons el ministre, hi incideix positivament.

El ministre ha posat al dia la informació sanitària afegint-hi que hi ha 43 classes aïllades i 23 aules amb alguns alumnes confinats a casa.

Pel que fa als tests d'antígens, el ministre ha anunciat que ja se n'ha rebut un lot que s'està testant en aquests moments. Opina que aquest "és un camí a recórrer" si els tests s'acompanyen de proves TMA.

Quant a la polèmica al voltant dels bars, el titular de Salut ha justifica la decisió de restringir l'activitat perquè és un dels llocs on més contagis s'han detectat. "Els rastrejadors van detectar de seguida que les persones que s'infectaven eren els que esmorzaven o prenien la cervesa junts". Amb tot, creu que s'ha de "buscar una fórmula perquè els bars segueixin treballant amb més seguretat".

Inspeccions i infraccions

Des que es van decretar les darreres mesures s'han fet 191 inspeccions a bars i restaurants, de les quals 130 complien i 61 no. Els incompliments han estat sobretot per no guardar la distància entre taules o per no complir el límit de comensals, permetre fumar o no fer servir la mascareta. El Govern estudia un sistema d'ajuts a bars i la resta d'establiments tancats, com ara locals d'oci nocturn.

Espot informa que s'han incoat 328 infraccions per no portar la mascareta o portar-la incorrectament.

El cap de Govern ha posat en relleu -com ja ha fet aquest matí a Ràdio Nacional- que "ha estat un cap de setmana difícil en què s'ha pres bona nota de les crítiques de la ciutadania". Ha reiterat la necessitat de trobar un equilibri entre la salut i l'economia, i d'anar retocant les decisions si cal.

El Govern també ha informat que el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, està aïllat per donar positiu. S'ha aïllat el ministre d'Economia per ser contacte d'un cas positiu i també el cap de gabinet. També tres secretaris d'estat.

Roda de premsa completa del Govern amb l'actualització de les dades sanitàries d'aquest 12 d'octubre:

Informa: Redacció

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.