Reportatge: com es combaten a Andorra els trastorns alimentaris

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El trastorn de la conducta alimentària és una malaltia sociocultural que afecta el món occidental, sobretot entre les noies de 12 a 21 anys. Segons dades globals, 9 de cada 10 casos es pateixen entre la població femenina. De fet, entre un 5 i 7% dels adolescents poden acabar perdent la vida per un tipus de trastorn alimentari. Des del 2014 el SAAS disposa d'un servei d'hospitalització i d'hospital de dia que també permet tractar dels casos més greus.

La societat actual genera uns estereotips i cànons de bellesa que poden acabar provocant un trastorn de la conducta alimentària, com l'anorèxia o la bulímia, sobretot entre les dones. Un cop es diagnostica un cas, el primer que es fa és comprovar el diagnòstic, conscienciar del que això significa i s'inicia el tractament.

Des del 2014, Nostra Senyora de Meritxell disposa d'un servei d'hospitalització i d'hospital de dia que s'encarrega de tractar dels casos més greus, on la vida del pacient està en risc. Un canvi que permet que tot el tractament es pugui fer al Principat. Abans els casos més feixucs podien acabar derivats en altres centres fora del país.

Malgrat el tractament, és una malaltia que té un baix índex de superació. Un 30% aconsegueix recuperar-se completament, un altre 30 evoluciona cap a trastorns d'ansietat o depressió i la malaltia esdevé crònica en un altre 30% dels afectats.

A Andorra, el trastorn alimentari de tipus anorèxic afecta l'1% de la població adolescent, la bulímia un 3% i el trastorn de la conducta alimentària no especificat se situa al voltant del 5%. Unes dades molt similars als països veïns.

Informa / Imatge: Miquel Margalef

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.